Srbija između dvije vatre: Zbog Krima će ih kazniti ili Rusija ili Europska unija

Foto: YouTube

Srbija će se suočiti s oštrom reakcijom Rusije ako se pridruži državama članicama Europske unije (EU) i sankcijama Zapada prema Moskvi zbog ukrajinske krize i pripojenja Krima, tvrdi u subotu beogradski tisak.

Pozivajući se na diplomatske izvore, "Naše novine" pišu da je "Srbija između dvije vatre". Pod naslovom "Ucjenjuju nas i EU i Rusija, Vučić na mukama", tvrde kako je ruski šef države Vladimir Putin poručio Beogradu da će, podlegne li pritiscima EU, zatražiti da odmah plati dug od oko milijardu eura za ruski plin. Također će tražiti Srbiju da nadoknadi štetu koju je Rusija pretrpjela zbog kašnjenja radova na plinovodu "Južni tok".

Izvor "Naših novina" navodi da je, kao krajnju mjeru, Moskva spremna suspendirati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom.

Upozorenje Rusije, prema tom listu, stiglo je na adresu vlade, premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, upravo uoči puta u Bruxelles gdje će se 31. ožujka u okviru novog kruga pregovora s Prištinom sastati sa šeficom diplomacije EU Catherine Ashton.

Očekuje se da će Srbija, kao kandidat za članstvo u Uniji, biti izložena dodatnim pritiscima da slijedi stajališta EU prema Moskvi u ukrajinskoj krizi i aneksiji Krima.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je ranije da "Srbija neće poduzimati neprijateljske korake prema Rusiji", a Aleksandar Vučić je za "Naše novine" rekao da će učiniti sve "da u ovoj situaciji maksimalno zaštitimo naš nacionalni interes, interes države Srbije".

"Večernje novosti" pišu da je ured budućeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića "pod opsadom veleposlanika" i da je Vučić pod stalnim pritiskom da se Srbija pridruži sankcijama Zapada i EU Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tijeku je "žestoka diplomatska akcija velikih sila Zapada", piše taj list i dodaje da će budući srbijanski premijer poglavito biti pod pritiskom 31. ožujka u Bruxellesu.

Beogradu "predavanja o tome ne mogu držati oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije", rekao je Vučić te istaknuo da stajalište Srbije prema stanju u Ukrajini mora biti "potpuno odgovorno" i "neće ga donositi tehnička vlada, ali će Srbija poštovati svoje obveze na putu k EU i neće imati neprijateljski stav prema Rusiji".

Ne radi se o balansiranju između Europe i Rusije, jer srpska vlada "nije ni ruska ni njemačka, već vlada Srbije", rekao je ranije Vučić.

Srbija je jedna od rijetkih država koja se nije očitovala o krizi u Ukrajini i aneksiji Krima Rusiji pravdajući to činjenicom da je aktualna vlada u tehničkom mandatu i da će stajalište o tome priopćiti buduća vlada, čije se formiranje očekuje do kraja travnja.

Nakon izborne pobjede naprednjaka (SNS), predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će mandat za sastav vlade povjeriti vođi SNS i aktualnom vicepremiejru Aleksandru Vučiću.

Prošlog tjedna Vučić je beogradsku dilemu objasnio s nekoliko pitanja i pozivom da se pronađe "genijalno rješenje".

"Pitam vas za koju politiku mislite da bi bila dobra za Srbiju? Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da imamo neprijateljski stav prema njima? Ja mislim da to nije odgovorno. Hoćete li da kažemo da podupiremo narušavanje teritorijalnog integriteta pa da nam kažu: odrekli ste se Kosova? Ili da kažemo da ćemo napustiti europski put? Kažite koje je to genijalno rešenje”, upitao je Vučić tada nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu.

Mediji su spekulirali da je prethodno Vučić boravio u Moskvi, ali službene potvrde tog posjeta nije bilo ni sa srpske ni s ruske strane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara