Srbija ne da kapetana Dragana: Hrvatska diskriminira Srbe i krše se ljudska prava

Srbija ne da kapetana Dragana: Hrvatska diskriminira Srbe i krše se ljudska prava

Screenshot: YouTube

SRPSKI ministar pravosuđa Nikola Selaković od australskog je ministra pravosuđa Michaela Keenana zatražio da se ne dopusti izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj i istaknuo je da su pravosudni organi Srbije spremni za vođenje kaznenog postupka protiv Vasiljkovića kojeg Hrvatska tereti za ratne zločine.

Sudili bi mu bez dokaza

Srbija strahuje da kazneni postupak koji bi se protiv Vasiljkovića proveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrijepljen odgovarajućim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri Vasiljkovićevo izručenje radi kaznenog progona Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine između 1991. i 1993.

U dopisu australskom ministru pravosuđa tvrdi se da je u sličnim postupcima u Hrvatskoj do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudska tijela u Hrvatskoj pokazala u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

Uznemirilo bi javnost u Srbiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilog toj tvrdnji navodi se i primjer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj koju su donijela tijela Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je Tanjugu u srbijanskom ministarstvu pravosuđa.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, Vasiljkovićevo izručenje izazvalo bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara