Srbija ne može ocijenjivati hrvatsko pravosuđe, ali Hrvatska može i hoće ocijeniti srpsko pravosuđe

Srbija ne može ocijenjivati hrvatsko pravosuđe, ali Hrvatska može i hoće ocijeniti srpsko pravosuđe

Screenshot: YouTube

NAKON  zahtjeva Srbije da Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, bude izručen Srbiji umjesto Hrvatskoj, pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec izjavio je da Srbija sigurno nije u poziciji procjenjivati hrvatsko pravosuđe, već da je situacija upravo obratna.

Hrvatska će inzistirati na pitanjima ratnog zločina

Hrvatska je prošla proces pristupa EU i jedno od poglavlja koje smo zatvorili bilo je i poglavlje pravosuđa u kojem se ocjenjivala i sposobnost Republike Hrvatske da se nosi s pitanjima ratnih zločina. Sama činjenica da je Hrvatska ušla u EU pokazuje da se naše pravosuđe zna nositi s tim pitanjima te da je Hrvatska kao članica EU u poziciji ocjenjivati pravosuđe u Srbiji pa tako i procese za ratne zločine, kazao je Crnčec u subotu Hini.

Ponovio je da će u postupku pristupa Srbije Europskoj uniji Hrvatska sigurno inzistirati na pitanju procesuiranja ratnih zločina, koje doživljava kao civilizacijsko pitanje.

"Primjerice, Srbija danas ima jedan čudan zakon kojim proteže svoju nadležnost za ratne zločine na sve države bivše Jugoslavije. U ovom trenutku iskazuju namjeru suditi Draganu Vasiljkoviću, a ne žele prihvatiti prijedlog hrvatskog tužiteljstva da sudi Aleksandru Vasiljeviću, jednom od visoko pozicioniranih državnih dužnosnika srpskog ratnog režima, kojeg Hrvatska tereti za logore u Srbiji", naglasio je Crnčec.

Hrvatska može pravično suditi

Dodao je da je Republika Hrvatska poduzela sve što je Australija od nje tražila u vezi s Draganom Vasiljkovićem, čiji je postupak izručenja počeo još 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U međuvremenu smo podnijeli sve tražene dokumente i uskoro očekujemo konačnu odluku. Valja napomenuti da u Australiji hrvatski zahtjev za ekstradicijom zastupa Državno tužiteljstvo, što znači da Australija odavna smatra kako Hrvatska može pravično i pravedno suditi Vasiljkoviću", rekao je Crnčec.

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković od australskog je ministra pravosuđa Michaela Keenana zatražio da se ne dopusti Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj i istaknuo je da su pravosudna tijela Republike Srbije spremni za vođenje kaznenog postupka protiv Vasiljkovića.

Srbija strahuje da kazneni postupak koji bi se protiv Vasiljkovića proveo u Hrvatskoj, ne bi bio potkrijepljen odgovarajućim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu u povodu odluke Federalnog suda Australije da odobri Vasiljkovićevo izručenje radi kaznenog progona Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine između 1991. i 1993.

Optužen za ratne zločine

U dopisu australskom ministru pravosuđa Selaković tvrdi da je u sličnim postupcima u Hrvatskoj do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudska tijela u Hrvatskoj pokazala u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

Republika Hrvatska traži izručenje Dragana Vasiljkovića zbog optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik na okupiranim hrvatskim područjima, tzv. krajini, između 1991. i 1993. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara