Srbija u 12 godina zbog pada nataliteta ostala bez 400.000 stanovnika

Ilustracija: Shutterstock

ZBOG pada nataliteta Srbija u posljednjem desetljeću nema prirodni priraštaj ni za prostu reprodukciju stanovništva, izvijestila je u četvrtak Radiotelevizija Srbije (RTS) najavljujući kampanju čiji je cilj ohrabriti obitelji da imaju više djece i modernizirati rodilišta u srbijanskim gradovima.

Od 2000. do 2012. godine samo na osnovi prirodnog priraštaja Srbija je izgubila više od 400.000 stanovnika, što su, primjerice, dva grada veličine Niša ili polovica Zagreba.

"Slikovito rečeno, svake godine u Srbiji nestaju općine veličine Ćuprije, Knjaževca, Negotina", ilustrirala je RTS podatke o takozvanoj bijeloj kugi, koja postaje sve izraženija ne samo u Srbiji već i u većini zemalja regije.

Kampanju "Više da nas bude" vodi "Zaklada Dragica Nikolić", supruge srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, a medijski su pokrovitelji državna televizija (RTS) i dnevni list "Politika".

"Cilj nam je promijeniti tu sumornu statistiku. Rodilišta u Srbiji su većinom u katastrofalnom stanju i majke je strah rađati djecu u takvim uvjetima", izjavila je za RTS Dragica Nikolić, podsjetivši da je u okviru kampanje već obnovljeno rodilište u Kragujevcu koje je, uz uloženih više od milijun eura postalo "najmodernije i najbolje opremljeno rodilište u zemlji". Ona je dodala kako za kampanju "niti jedan dinar nije uzet iz državne blagajne" i da se novac za zakladu sakuplja diljem svijeta i privatnim donacijama.

Prema službenim podacima, u Srbiji je na kraju 2010. godine živjelo 7.241.295 stanovnika i te je godine imala negativan prirodni priraštaj od 4,8 posto, a taj se trend nastavlja pa je u 2012. godini bilo 7.199.077 stanovnika.

Prognoze demografa su, ukoliko se ne promijeni odnos mortaliteta i nataliteta, da bi broj stanovnika u Srbiji 2060. godine bio sveden na 4,9 milijuna, odnosno za trećinu manje nego sada. Usporedbe radi, to bi značilo da će 2060. Srbija imati približno jednak broj stanovnika kao 1927. godine.

Svake godine u Srbiji je oko 40.000 manje rođenih od umrlih, a statistika pokazuje i da se žene odlučuju rađati sve kasnije, najčešće između 30 i 34 godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara