Srbija u Haagu: Za rat je kriv Franjo Tuđman koji je očajnički htio državu Hrvatsku

 Foto: UN Photo/CIJ-ICJ/Frank van Beek

RAT u Hrvatskoj isprovocirao je Franjo Tuđman koji je očajnički htio otjerati Srbe i osnovati nacionalnu državu, izjavili su u petak srbijanski zastupnici pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i ponovno odbacili odgovornost Srbije za genocid nad Hrvatima u ratu od 1991. do 1995.

"Tuđman je htio i isprovocirao strašni etnički rat, jer je očajnički želio državu Hrvatsku", rekao je odvjetnik Wayne Jordash pred najvišim sudom UN-a u Den Haagu.

Citirao je izjavu nekadašnjeg hrvatskog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca da je "Tuđman želio rat po svaku cijenu, da on nije bio nužan, nego namjerno izazvan i da su prema Tuđmanovoj želji Srbi morali nestati iz Hrvatske".

Odbacujući tvrdnje da se zločini "zbog kojih Srbija žali" mogu kvalificirati kao genocid, Jordah je rekao da je za rat odgovorno hrvatsko vodstvo zbog vlastitih ambicija.

"Bili su to tragični događaji do kojih dođe kada se vlastiti narod koristi radi osobnih ambicija kako bi se osiguralo mjesto u povijesti", istaknuo je britanski odvjetnik.

Za razliku od Hrvatske, Srbija ima izravne dokaze za genocid nad Srbima u Oluji" u kolovozu 1995., tvrdi srbijanska strana.

"Protutužba Srbije jasno pokazuje da je akcija Oluja bila osmišljena u vrhovima vlade na čelu s Tuđmanom", a dokaz je sastanak na Brijunima, rekao je profesor William Schabas.

Srbija: Samo Hrvatska vidi genocidnu namjeru u izoliranim događajima

Hrvatska se, s druge strane, u nedostatku izravnih dokaza oslanja na "zbroj izoliranih događaja koji samo po njezinu mišljenju čine genocidnu namjeru", dodao je.

Odbacio je tvrdnje kako Srbija, odbijajući rasvijetliti sudbinu nestalih osoba, nastavlja kršiti konvenciju o genocidu. "Argument o kontinuiranom kršenju konvencije čini se kao da je smišljen za doručkom. Ne mogu vjerovati da Hrvatska iskreno misli da Srbija još uvijek želi uništiti Hrvate", rekao je Schabas.

Uvredljivima je nazvao poziv hrvatskih zastupnika ICJ-u da u slučaju "Hrvatska protiv Srbije" primjeni niže standarde dokazivanja genocida, jer će u suprotnom postati "irelevantan", a konvencija "mrtva u vrijeme kada je najviše potrebna".

"Presudom iz 2007. u slučaju BiH ovaj sud je uveo jasnoću i preuzeo vodstvo u tumačenju genocida", rekao je Schabas i dodao da Hrvatska nije pružila nijedan dokaz da su ostali sudovi primjenili niže standarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nemam pojma o čemu Hrvatska govori. Nije navela nijedan primjer, osim svojih pogrešnih tumačenja nekih presuda. Vjerujem da će ih navesti zadnjega dana rasprave, kako Srbija na njih više ne bi mogla odgovoriti", kazao je profesor Schabas.

Srbijanski zastupnici također su ocijenili da hrvatski pravni tim nije ničim dokazao da je JNA "de facto" bila organ nastajuće srbijanske države, da je logistički i financijski ovisila o Beogradu i da je kontrolirala oružane snage tzv. krajine te srpske paravojne postrojbe.

Srbija traži osudu Hrvatske za genocid, odštetu i zabranu proslave Oluje

Srbija je u petak zatražila od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da osudi Hrvatsku za genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji, naredi joj plaćanje žrtvama i zabrani proslavu državnog blagdana kojim se obilježava pobjeda u toj akciji u kolovozu 1995. Od najvišeg UN-ova suda također traži da se proglasi nenadležnim za hrvatsku tužbu podnesenu 1999. ili alternativno da ju odbaci jer nije utemeljena na pravu i dokazima.

U završnoj riječi usmene rasprave pred ICJ-em, srbijanski zastupnici su od Hrvatske zatražili kažnjavanje počinitelja genocida, stvaranje uvjeta za povratak izbjeglih Srba i poštivanje njihovih ljudskih i građanskih prava. Zahtijevaju i da Hrvatska ukine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza, kada se u Hrvatskoj obilježava pobjeda u Oluji kao legitimnoj akciji oslobađanja dotad okupiranih teritorija.

Pravni zastupnici Beograda su od ICJ-a traže da se proglasi nenadležnim za događaje prije 27. travnja 1992. jer Srbija tada nije postojala kao država. Ako se sud ipak proglasi nadležnim i za te i za kasnije događaje, tužbu treba odbaciti u cijelosti jer nije utemeljena ni na pravu ni na činjenicama, smatraju oni. "Srbija nije htjela pred ovaj sud, ali kad smo već tu, došli smo s dobro utemeljenom protutužbom za genocid koji je osmislio (prvi hrvatski predsjednik) Franjo Tuđman", rekao je šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović govoreći o srbijanskoj protutužbi iz 2010.

Na srbijanskoj strani su "brojni dokazi", a na hrvatskoj "teška retorika", dodao je i posljednje obraćanje 17-članom sudskom vijeću posvetio žrtvama i nestalima među kojima, kako je rekao, nisu članovi obitelj političara koji su izazvali događaje s početka 90-tih godina prošloga stoljeća.

Rekao je da su i hrvatska i srbijanska strana nezadovoljne rješavanjem sudbine nestalih osoba, ali da otkrivanje nestalih "nije stvar nečije inicijative, nego suradnje dviju strana" s kojom ni Zagreb ni Beograd nisu zadovoljni. Beograd traži 1748 Srba, a Zagreb 865 Hrvata nestalih u četiri ratne godine. "Srbijanska vlada je svjesna svojih obveza u otkrivanju nestalih, bez obzira na njihovu nacionalnost. To je interes Hrvatske, Srbije i cijelog čovječanstva i vlada Srbije je predana tom zadatku", istaknuo je Obradović.

Ranije u petak, srbijanski zastupnici su navodni genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji usporedili s nacističkim genocidom nad Židovima ili turskim nad Armencima optužujući Tuđmana da je želio proširiti "lebensraum" (životni prostor) za Hrvate. "Tu zločinačku akciju isplanirali su Tuđman i njegove kohorte na Brijunima", rekao je profesor William Schabas. "Tuđmanov plan bio je protjerati ih, ne dopustiti im povratak, zadržati njihovu imovinu i kuće te u njih naseliti Hrvate iz dijaspore", dodao je i usporedio to s tzv. "lebensraumom", nacističkom politikom širenja životnog prostora za Nijemce tijekom Drugog svjetskog rata.

Ponovio je optužbe za antisemitizam protiv Tuđmana, za kojeg je rekao da je imao "rasističke" stavove prema Srbima, Židovima i muslimanima te da je simpatizirao ekstremističke hrvatske skupine. "Krahom međunarodne pravde" nazvala je srbijanska strana oslobađajuću presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju umirovljenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine tijekom i nakon Oluje. "Ako se ta presuda uzme kao konačna, tada Oluja nije bila nezakonita. Je li to u skladu s traženjem istine i pomirenja?", upitao je Schabas i ustvrdio da je cilj Oluje bilo uništenje, sprječavanje povratka Srba i naseljavanje Hrvata.

"Bilo je to totalno uništenje, uništenje svih tijekom i poslije operacije", istaknuo je profesor međunarodnog prava. "Hrvatski vojnici ubijali su svakoga koga su mogli uhvatiti. Samo nedostatak streljiva spriječio je potpuno uništenje gradova i sela i masakr onih koji su ostali", ustvrdio je.

Po njegovim riječima, aktualna hrvatska vlada ne čini dovoljno za povratak izbjeglih Srba čija je "biološka održivost" ugrožena, jer je većina povratnika starija od 65 godina. Iznio je podatke po kojima su Srbi prije Drugog svjetskog rata činili 20 posto hrvatskog stanovništva, 1991. dvanaest posto, a danas samo četiri posto. "Odlučujući udarac tom procesu je operacija Oluja", ustvrdio je Schabas.

Usmena rasprava u postupku "Hrvatska protiv Srbije" završava u utorak kada će završnu riječ iznijeti hrvatski pravni tim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara