Srpske udruge: U Hrvatskoj je nestalo više Srba nego Hrvata

Srpske udruge: U Hrvatskoj je nestalo više Srba nego Hrvata

Screenshot: Youtube

KOORDINACIJA srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih osoba s teritorija bivše Jugoslavije poduprle su u ponedjeljak namjere srbijanskih i hrvatskih dužnosnika da se posvete rješavanju pitanja osoba nestalih u proteklim ratovima kao jednog od najvažnijih u međusobnim odnosima.

U priopćenju iz ove nevladine udruge ocjenjuje se kako je krajnje vrijeme pristupiti rješavanju pitanja nestalih bez politizacije i dvoličnosti, ukazujući da je "to učinio premijer Srbije Aleksandar Vučić tijekom susreta sa novoizabranim predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović".

"Pohvaljujemo pristup premijera Vučića prilikom susreta s Grabar Kitarović jer je prvi put netko od srbijanskih dužnosnika u Zagrebu pitanje nestalih postavio na ravnopravne temelje, te otvoreno rekao da na listi nestalih u Hrvatskoj ima više Srba nego Hrvata", priopćeno je iz ove koalicije.

Sve grobnice se moraju ekshumirati

U tom se priopćenju dalje navodi da je "iskren pristup pitanju nestalih jedino moguć ako se za početak ekshumiraju sve poznate grobnice i grobna mjesta u Hrvatskoj".

Udruga navodi kako se prema njezinim evidencijama, u grobnicama i grobnim mjestima u Hrvatskoj nalaze 222 osobe srpske nacionalnosti, a da je ukupan broj nestalih Srba u Hrvatskoj veći od 1.800. "Da je riječ o grobnicama sa žrtvama hrvatske nacionalnosti, jasno je da bi one bile već davno ekshumirane", ocijenila je ova koalicija, ustvrdivši da je Srbija ekshumirala nestale osobe iz svih poznatih grobnica i grobnih mjesta na svom teritoriju.

Vučića demantira Knjiga nestalih

Izjavu premijera Srbije Vučića kako je u Hrvatskoj više nestalih Srba nego Hrvata ipak demantiraju podaci iz Knjige nestalih.

Trenutačno se još traga za 1600 hrvatskih državljana, među kojima je 930 pretežno hrvatske nacionalnosti nestalih 1991. i 1992. godine te 670 pripadnika srpske nacionalnosti nestalih 1995. godini, rekli su iz Ministarstva branitelja televiziji N1.

Riječ je o službenim podacima koji su potvrđeni od strane Republike Srbije te Međunarodnog komiteta za nestale osobe.

"Volio bih da je proces traženja puno brži. Svaki treći dan se riješi jedan slučaj i to je među vodećima u svijetu. Ali mi bismo željeli da je to puno više. Puno veci učinak bio bi, kada bi dobili odgovor od Srbije, gdje se nalaze masovne grobnice premještene 95. Oni taj podatak imaju. Gdje se nalaze grobnice iz 91.? Kada bi dobili taj podatak, to bi bio stvar tehnike. Ti podaci su u arhivima. Srbija ima komisiju za traženja lica koja bi te podatke trebala predati nadležnom tijelu RH", rekao je za N1 pomoćnik ministra za nestale u Ministarstvu branitlja Ivan Gruić.

Srbi solidarni s Hrvatima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga u svom priopćenju izražava potporu i svim obiteljim nestalih u Hrvatskoj u traganju za njihovim najmilijima naglašavajući kako "Koalicija žrtve ne dijeli po nacionalnosti".

Istodobno, u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) profesor beogradskog Fakulteta političkih znanosti (FPN) i bivši diplomat Ivo Visković ocijenio je da bi u Hrvatskoj "trebalo razbiti mit" o tome da Srbija zna za sudbinu svih nestalih u ratu.

"To pitanje mora biti riješeno jer s hrvatske strane postoji uvjerenje da se u Srbiji zna gdje su ti ljudi, i taj mit bi trebalo razbiti", rekao je Visković za RTS dodavši da je "pitanje nestalih i ubijenih u ratu civilizacijsko", te da sprečava bolje odnose Srbije i Hrvatske.

On je naglasio da je odlazak srpskog premijera Vučića u Zagreb "otvorio vrata boljim odnosima Srbije i Hrvatske", jer "razgovor između dvije zemlje mora postojati".

"Razgovor ne jamči uspjeh, ali uspjeha neće biti ako razgovora nema, poglavito kad dođe do zastoja u odnosima, kao što je bilo u prethodnim mjesecima s Hrvatskom", rekao je Visković, koji je i bivši veleposlanik Srbije u Njemačkoj.

U Hrvatskoj nestalo 1.496 Srba

Prema podacima Povjerenstva za nestale osobe, priopćenih prošle godine u povodu Međunarodnog dana nestalih, broj nestalih Srba u Hrvatskoj je 1.496.

Predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH su koncem kolovoza prošle godine u Mostaru potpisati deklaraciju čiji je cilj da se potakne uspješniji završetak procesa traženja osoba nestalih u proteklim ratovima na području bivše Jugoslavije

"Za rješavanje ovog problema ne postoji zastarjelost koja znači zaborav", rekao je tada srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i naglasio kako će Srbija učiniti sve da se nestali na teritoriju Srbije pronađu, ali i "očekuje od ostalih potpisinica da učine to isto".

Prema tadašnjoj Nikolićevoj izjavi, na popisu nestalih koji se vode u evidenciji povjerenstva srbijanske vlade u vezi s oružanim sukobima na teritoriju Hrvatske u razdoblju od 1991.-1995. evidentirana je 1.751 nestala osoba srpske i drugih nacionalnosti čija sudbina još nije rasvjetljena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara