Srpski analitičari o Nikolićevoj inauguraciji: Korak unazad u regionalnim odnosima

Srpski analitičari o Nikolićevoj inauguraciji:  Korak unazad u regionalnim odnosima

Foto: AFP

DANAS se održava inauguracija novog srpskog predsjednika Tomislava Nikolića.

Na naslovnicama srpskih medija skreće se pozornost na činjenicu da većina regionalnih čelnika neće prisustvovati inauguraciji, osim crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

>Sutra inauguracija Tomislava Nikolića: Još prije pet godina sanjao je granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag

"Izostanak regionalnih čelnika posljedica je 'faula' na vanjskopolitičkom planu"

To je, kažu za Blic politički analitičari, direktna posljedica "faulova" koje je Nikolić napravio neposredno nakon stupanja na dužnost predsjednika na vanjskopolitičkom planu. Analitičari ocjenjuju da šefovi država u regiji, prije svega u BiH i Hrvatskoj, očigledno nemaju toleranciju za izjave poput nedavnih o Srebrenici i Vukovaru.

Ognjen Pribićević, suradnik u Institutu društvenih nauka, ocjenjuje da nije dobro to što predsjednici BiH, Slovenije, Makedonije i Hrvatske neće prisustvovati inauguraciji. To, kako ističe, samo pokazuje koliko je regionalna suradnja osjetljivo područje nakon devedesetih, kao i koliko se i u Bruxellesu i u zemljama regije svaka riječ više puta mjeri.

Pribićević napominje da je novi predsjednik sada pod povećalom Bruxellesa "koji na regionalnu suradnju gleda kao na jedan od preduvjeta za priključenje EU”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prve izjave novog predsjednika, kada je riječ o Srebrenici, Vukovaru i Crnogorcima, opisane su kao gafovi, a jesu li to zaista, ostaje nam da vidimo nakon Nikolićeve posjete Bruxellesu", rekao je za Blic profesor s tamošnjeg Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

"Nikolić je napravio korak unazad u regionalnim odnosima"

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocjenjuje da je Nikolić napravio "korak unazad" i "neku vrstu minusa" u regionalnim odnosima. Nikolić je, između ostalog, rekao da neće ići dalje u kvalificiranju zločina u Srebrenici od Skupštine Srbije koja je, kako kaže, to okvalificirala kao "težak zločin".

"To nije točno. U Skupštinskoj deklaraciji se navodi da se po tom pitanju oslanja na mišljenje Međunarodnog suda u Hagu, iako se ne spominje riječ genocid. A Međunarodni sud Srebrenicu jeste okvalificirao kao genocid", kaže Stanković.

Mesić: Nikolić je već napravio nekoliko političkih zaokreta u karijeri, ne isključujem mogućnost da takav manevar napravi i sada

"Novom predsjedniku treba određeno vrijeme da se uigra i oslobodi hipoteke prošlosti", ocijenio je jučer i bivši hrvatski predsjednika Stjepan Mesić. On je istaknuo da, s obzirom na to da je Nikolić već napravio nekoliko političkih zaokreta u karijeri, ne isključuje mogućnost da takav manevar napravi i sada.

U kabinetu srpskoga predsjednika Blicu je rečeno da su prisustvo prijemu povodom inauguracije do jučer potvrdili povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele, zamjenica talijanskog ministra vanjskih poslova Marta Dassu, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, predsjednik alžirskog Narodnog vijeća Abdelkadar Bensalah, austrijski ambasador u Srbiji Clemens Koja i član Predsjedništva federacije BiH Nebojša Radmanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara