Srpski i slovenski mediji o izbornom "foto-finišu" u Hrvatskoj

Srpski i slovenski mediji o izbornom "foto-finišu" u Hrvatskoj

Foto: Hina

VODEĆI beogradski elektronički mediji i internetski portali beogradskog tiska objavili su u nedjelju na večer pobjedu Kolinde Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

"Hrvatski izborni foto-finiš: pobijedila Kolinda Grabar Kitarović", izvjšećuje na internetskoj stranici Radio-televizija Srbije (RTS).

"Josipović: Gospođa je pobjedila, naslov je TV B92, koji citira izjavu aktualnog predsjednika Hrvatske, navodeći da je Josipović priznao izborni poraz.

"Izbori u Hrvatskoj: Pobjedila Kitarović, Josipović priznao poraz", naslov je u "Blicu”, a "Večernje novosti" odlučile su izvješće otvoriti porukom: "Kolinda nova predsjednca Hrvatske; Josipović: Gotovo je, gospođa je pobijedila".

"Hrvatska dobila predsjednicu - Kolindu Grabar Kitarović", u vrhu je naslovnice TV portala N1, dok Al Jazeera Balknas uz naznaku "Uživo" izvješćuje: "Josipović priznao poraz na izborima".

"Prvi nepotpuni rezultati: Pobjeda Grabar Kitarović", naslov je beogradske "Politike", koja prenosi izvješće agencije Tanjug, dok je tabliod "Kurir" uz naznaku "Uživo, izbori u Hrvatskoj" istaknuo "Josipović čestitao Kolindi Grabar Kitarović pobjedu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji za sada nema službenih ocjena neslužbenih rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Slovenski mediji: Na hrvatskim predsjedničkim izborima viša izlaznost i tijesan rezultat

Drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj obilježila je mnogo viša izlaznost birača nego u prvom krugu i vrlo tijesan rezultat, navode u nedjelju na večer slovenski mediji u prvim reakcijama na nepotpune službene rezultate.

Slovenska državna i druge televizije rezultate izlaznih anketa objavile su kao drugu vijest, odmah nakon komemoracije protiv terorizma koja je uz veliki broj državnika održana u Parizu, prikazujući portrete i programe obaju kandidata, uz napomenu da se nisu obistinile prognoze kako će mnogo veći izlazak birača nego u prvom krugu pogodovati doisadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću.

Potvrde li i potpuni službeni rezultati da je pobjednica izbora Kolinda Grabar Kitarović, bit će po prvoj ocjeni Slovenske televizije zanimljivo pratiti kakav će biti njezin odnos s vladom lijevog centra i kakvu se kohabitaciju može očekivati.

U izvješću svog dopisnika iz Zagreba Slovenska televizija komentirala je da će vrijeme do redovnih izbora za Sabor u tom slučaju biti "izgubljeno vrijeme", jer će se pojačati ideološke suprotnosti na političkoj sceni budući da su vjerojatne napetosti u relaciji Kitarović - premijer Milanović i HDZ - SDP.

Što se tiče eventualnih promjena u vanjskoj politici do koje bi mogla dovesti promjena na Pantovčaku, Slovenska televizija navela je da u pogledu odnosa Hrvatske sa Slovenijom nije moguće očekivati "poboljšanja", s obzirom da je Kolinda Grabar Kitarović u nekim svojim izjavama o budućim odnosima sa susjednim državama tijekom kapanje iznosila rezolutnija i oštrija stajališta od Josipovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara