Srpski izbjeglice: Ponašanje službenika u hrvatskim konzulatima je "bahato i nezakonito"

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Koalicije izbjegličkih udruga u Srbiji Miodrag Linta poslao je otvoreno pismo hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Pusić s pritužbama da se dužnosnici u konzulatima Republike Hrvatske u Beogradu i Subotici ponašaju "bahato i nezakonito".

U pismu ministrici Pusić, koje prenose beogradski mediji, Linta podsjeća da je 6. lipnja pisao i predsjedniku hrvatske vlade Zoranu Milanoviću i opisao mu primjere takva ponašanja.

Linta u pismu ministrici Pusić tvrdi kako "dužnosnici u konzulatima u Beogradu i Subotici i dalje kontinuirano provode pritisak na prognane Srbe da, ako imaju državljanstvo Srbije i srpsku osobnu iskaznicu ili izbjegličku iskaznicu odjave prebivalište i ponište hrvatsku osobnu iskaznicu".

"Pri tome se prema prognanim Srbima ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dvije osobne iskaznice", piše Linta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On tvrdi kako je, prema podacima njegove udruge, u proteklih 12 mjeseci "više od 30.000 prognanih Srba bilo izloženo takvom ponašanju u konzulatima".

U pismu Linta ukazuje da zakon o prebivalištu omogućuje svakom hrvatskom državljaninu koji ima prebivalište u Hrvatskoj i važeću hrvatsku osobnu iskaznicu, a živi u inozemstvu, da može prijaviti privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina te na taj način imati dvije osobne iskaznice, tj. srpsku i hrvatsku, ako živi u Srbiji.

Linta pita zašto zašto MVEP nije poslao upute ministarstva unutarnjih poslova RH konzulatima u Beogradu i Subotici da ih primijene ili, ako ih je poslalo zašto veleposlanik RS u Beogradu "nije inzistirao da njegovi podređeni u konzulatima u Beogradu poštuju navedene upute?".

Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu nije željelo komentirati navode iz Lintina pisma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara