Srpsko narodno vijeće: Srbima se sugeriralo kako da se izjasne na popisu stanovništva

Srpsko narodno vijeće: Srbima se sugeriralo kako da se izjasne na popisu stanovništva

Foto: Marko Todorov / Cropix

SRPSKO narodno vijeće reagiralo je na objavu rezultata popisa stanovništva priopćenjem koje potpisuje Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom rezultata popisa stanovništva koji je u Republici Hrvatskoj proveden u aprilu 2011. godine i koji  je objavljen tek danas, godinu i po nakon provođenja, Srpsko narodno vijeće izjavljuje da će rezultate koji se tiču etničkih, vjerskih i jezičnih karakteristika stanovnika Republike Hrvatske proučiti u narednim danima i dati svoj konačan sud o tome u kojoj mjeri popis odražava realno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad želimo istaći ono što smo isticali prije i u vrijeme popisa da popis nije u svemu poštivao pravila Eurostata i da je u vrijeme popisa bilo ozbiljnih nepravilnosti koje su se ogledale u tome da se pripadnicima srpske zajednice sugeriralo koju etničku i vjersku pripadnost bi trebalo da izjavljuju.

Također želimo reći da su trajni otpori povratku izbjeglica i ostvarivanju njihovih prava kao i još uvijek prisutna netolerancija prema srpskom narodu ozbiljna prijetnja udjelu Srba u hrvatskom stanovništvu te slobodi njihova nacionalnog izjašnjavanja".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara