"Stanje u Hrvatskoj je gore nego u ratu - Vlada je ukinula i posljednje naznake socijalnog dijaloga pa opet udarila po radnicima"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

REKORDNA nezaposlenost i smanjeni kreditni rejting države, prema mišljenju radničkih predstavnika, zloupotrebljavaju se kako bi neoliberalno nastrojena vlada nastavila s pogodovanjem krupnome privatnom kapitalu. Nadmašen je broj od 350 tisuća nezaposlenih, a posljednjih tjedana pritom bez posla dnevno ostaje i po tisuću ljudi.

Vijest o smanjenju kreditnog rejtinga u trenu je otvorila mračnu perspektivu, budući da je prva konkretna reakcija iz vlade bila najava ministra rada i socijalne skrbi Miranda Mrsića, da se radno tržište može oporaviti jedino skorom revizijom Zakona o radu. A to znači njegovu tzv. fleksibilizaciju. S tim se ne slaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji u razgovoru za DW ukazuje na stalno "prebijanje" krize o radnička leđa. Posljednji takav potez vlade bilo je smanjivanje preostalih radničkih prava u javnom sektoru, dok su onima u privatnom već odavno svedena na minimum.

"Mrsić je pritom dao vrlo znakovitu izjavu da se sad vidi kako naše tržište rada i sam Zakon o radu nisu prilagođeni kriznim stanjima, kao da je kriza normalno stanje, a ne rezultat pogrešne gospodarske politike u svijetu i kod nas. Naši socijaldemokrati, najveći partner u vladajućoj koaliciji, tako pokazuju izrazito neoliberalno zastranjenje, pri čemu ruše i stečevine vlade Ivice Račana s početka prošlog desetljeća, dakle, samih sebe", rekao je Sever za DW.

"Gore nego u ratu"

Predsjednik NHS-a dodaje kako je ova vlada bila u prvoj svojoj godini efikasna tek u namještanju svog kadra na vodeća mjesta u državnim tvrtkama, pri čemu se broj dužnosnika čak povećao.

"Ova vlada je definitivno ukinula posljednje naznake socijalnog dijaloga, udarila zakonom na kolektivne ugovore, a socijalno partnerstvo je u gorem stanju negoli je bilo i za vrijeme rata. Umjesto dijaloga s radništvom, vlada komunicira preko medija, Facebooka i Twittera, i zato me jako plaši 2013. godina", kazao je Sever.

Domagoj Mihaljević, ekonomist iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, također smatra da se domaća politička elita koristi pritiscima izvana kao izlikom za već zacrtani program.

"U atmosferi kakva vlada u Hrvatskoj oko kreditnog rejtinga, međutim, stanovništvo se i dalje nastoji adaptirati na nove reforme u radnim odnosima, čiji će ishod biti izrazita nesigurnost radnika i još snažniji pritisci na radnom mjestu. Stoga bi bilo puno važnije tražiti da se kritički promisli funkcija tih agencija i da se javnost upozori kako su njihove ocjene u pravilu tek instrument vladama za kamufliranje politike pogodovanja krupnom privatnom kapitalu, a ne suzbijanje krize i nezaposlenosti", rekao je Mihaljević za DW.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara