Stanovnici Savice protiv devastacije parka: Zašto se crkva radi na gradskoj zemlji?

Screenshot i video: YouTube

GRAĐANI Savice u nedjelju organiziraju prosvjed protiv samovolje zagrebačkih gradskih vlasti i katoličke crkve. Okupljanje u parku grupa građana "Čuvamo naš park" zakazala je za nedjelju 26. svibnja od 17 do 18:30 sati.

Na prosvjedu će se potpisivati peticija za izmještanje crkve koja bi se, prema sadašnjoj natječajnoj dokumentaciji, trebala graditi na površini koju zauzima park. Stanovnici Savice poručuju kako nemaju ništa protiv izgradnje crkve, ali ne u neposrednoj blizini zgrada i na štetu zelene površine glavnog dječjeg parka.

 


 

Zašto bi se crkva gradila na gradskom zemljištu?

Ukoliko se crkva na Savici treba graditi, neka se izgradi na nekoj od drugih slobodnih parcela, poručuju građani okupljeni u skupinu "Čuvajmo naš park". Nije, doduše, uopće jasno po kojem kriteriju bi se crkva trebala graditi na gradskom zemljištu, s obzirom da se izgradnja crkve nikako ne može smatrati javnim interesom.

"Izgradnja unutar našeg parka značajno bi smanjila zelene površine. Ukupnu tlocrtnu površinu građevine od 1.600m2 koja čini 30% površine čestice (uključivo 2 garažna mjesta, što podrazumijeva vožnju i zagađenje unutar parka!) te još 30 parkirnih mjesta na mjestu sadašnje zelene površine smatramo krajnje nepriličnim", poručuju ogorčeni građani Savice, uz napomenu da se nikakva javna rasprava oko gradnje crkve u parku nije provela.

Grad i crkva ignoriraju građane

Protiv devastacije parka građani se bore na sve raspoložive načine. Pokrenuli su peticiju koju je već potpisalo više od 500 ljudi, a slali su i dopise na sve nadležne adrese u Gradu Zagrebu, kao i na adresu nadbiskupa Josipa Bozanića. Nikakve odgovore nisu dobili. Grad i crkva sustavno ih ignoriraju.

"Protivimo se izgradnji na lokaciji našeg parka. Želimo spriječiti uništenje parka na način da obje strane budu zadovoljene jer je naš park u interesu i lokalnih građana-vjernika (većina nas u građanskoj inicijativi smo vjernici). Sigurni smo da bi se uz malo dobre volje pronašla lokacija za crkvu koja ne bi zauvijek uništila postojeći park", poručuju stanovnici Savice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara