Stazić: Nedopustivo je da se Crkva miješa u obrazovanje; HDSSB: Vlada siluje demokraciju neprirodnim zakonima

Foto: Davor Pongračić/Cropix

PROZIVKE klera da je zdravstveni odgoj antihrvatski i antikatolički i optužbe na račun vladajućih da njegovim uvođenju postupaju suprotno volji većine i hrvatske tradicije, komentirao je SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

"Ja mislim da se ovdje radi o nedopustivom, teškom zadiranju Crkve u jednu tako svjetovnu stvar kao što je obrazovanje. I dosad se na vjeronauku tumačio jedan način postanka svijeta, a u zemljopisu sasvim drugi. Zemljopis uči da je svemir nastao prije 13,7 milijardi godina velikim praskom, a na vjeronauku da ga je Bog stvorio za 7 dana. U biologiji se i danas u školi uči da je čovjek nastao na jedan način, a na vjeronauku na drugi pa nikakvih problema nema. Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom odgoju razilazilo stajalište Crkve i stajalište znanosti", rekao je Stazić.

Vladin zdravstveni odgoj posljednjih je dana izazvao žestoke kritike u javnosti, posebno među svećenstvom. Kardinal Josip Bozanić na sastanku je s ravnateljima vrtića i osnovnih škola kritizirao Vladu kazavši da na gospodarskom planu "neuspješno tragaju za napretkom, te u isto vrijeme povlače poteze ideološke naravi koji su u suprotnosti s bitnim odrednicama hrvatske kulture i svjetonazora većine". Bozanić tvrdi kako se bez javne rasprave i protiv volje većine nastoje u područje odgoja uvesti odgojni oblici koji nisu u skladu s hrvatskom tradicijom.

"Nakon snažnih zahvata u gospodarsko područje proizvodnje, čini se da se proces premješta u prostore odgoja, obrazovanja i kulture", rekao je Bozanić, te dodao da odgoj i obrazovanje nisu samo tehničke i intelektualne naravi te da se znanje vrlo lako može zloupotrijebiti: "U obitelji dijete stječe prva znanja, prva životna iskustva, usvaja sustav vrijednosti, norme ponašanja i model identifikacije", dodao je.

HDSSB protiv zdravstvenog odgoja

HDSSB-u je neprihvatljiv zdravstveni odgoj u školama u dijelu u kojem se govori o spolnosti, obrazložio je stav svoje stranke Dinko Burić, po struci specijalist interne medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neprihvatljiv nam je zbog toga jer smo odavno rekli da HDSSB nije gay nije ok. Prema tome nametati teze da je homoseksualnost prirodna stvar, da je homoseksualan i heteroseksualan način života jednak, ne samo da nije za nas prihvatljiv, on je za nas i protuprirodan. Ne može se i ne smije se volja manjine nametati volji većine. Ne može me nitko uvjeriti da je većina građana Hrvatske homoseksualno orijentirana, a ne heteroseksualno", rekao je Burić.

Zbog uvođenja zdravstvenog odgoja Burić je prozvao SDP i HNS za silovanje demokracije.

"Političke stranke koje su, kako dani odmiču, sve beznačajnije na političkoj sceni - tu mislim i na HNS i na SDP koji su sve više neoliberalno, a ne socijaldemokratsko orijentirani - jednostavno siluju demokraciju donošenjem neprirodnih zakona. I Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, pa i jednim dijelom i ovog kurikuluma zdravstvenog odgoja. To jednostavno nije normalno", istaknuo je Burić.

U pobuni Katoličke crkve protiv zdravstvenog odgoja Burić ne vidi ništa sporno. Naprotiv.

"Crkva ima pravo iskazati svoj stav i smatram, kao vjernik, da nitko nema pravo osporavati Crkvi u Hrvata da javno iskazuje svoja mišljenja o svim zbivanjima u hrvatskom društvu. Na kraju krajeva, ne može se i ne smije se zanemariti činjenica da je ogromna većina hrvatskih građana deklarirana kao vjernici. Prema tome, ne vidim ništa loše da Crkva istupa sa svojim stavovima. Dapače, smatram da na taj način pokazuje da joj je stalo do toga u kakvo će se društvo hrvatska država razvijati", zaključio je Burić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara