Što je obilježilo tjedan? Afera Barbika, godišnjica ulaska u EU i pad rejtinga SDP-u

Što je obilježilo tjedan? Afera Barbika, godišnjica ulaska u EU i pad rejtinga SDP-u

Foto: Index

AFERA Barbika, obljetnica ulaska Hrvatske u EU, te oštre kritike Svjetske banke na račun Banskih dvora, dio su događaja koji su obilježili tjedan na izmaku. Dokument pod nazivom "Akcijski plan Barbika - povjerljivo - radna verzija", uzburkao je ovog tjedna hrvatsku političku scenu.

S popisom aktivnosti kojima se trebalo diskreditirati HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, na Pantovčak je stiglo i anonimno pismo navodno zabrinute SDP-ovke koja tvrdi da iza svega stoje njezini stranačke kolege.

Za predsjednika Josipovića nije bilo dvojbe. "Riječ je o prljavoj kampanji, o paraobavještajnom i parapolitičkom djelovanju", ocijenio je Josipović. Riječ je o pokušaju diskreditacije naše kandidatkinje, poručio je HDZ-ov čelnik Tomislav Karamarko kojem je čudno što je predsjednik dokument dao na uvid novinarima. "To je trebalo baciti u smeće i ispitati tko to radi. Malo je možda predsjednik pogriješio u taktici", rekao je Karamarko.

"Onaj tko ima interes za objavljivanjem ovakvih pamfleta nisam sigurno ja", kaže Josipović. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan prstom je upro u HDZ, a Miroslav Tuđman optužbe je odbacio. "Čak mislim da je napravljeno u HDZ-ovoj tvornici, u HDZ-ovoj organizaciji što samo pokazuje što su spremni raditi u pripremi za predsjedničke izbore, to je dno dna", rekao je Dragovan.

"U politici vrijedi jedno drugo pravilo, kome to ide u korist. Prema tome, ako netko izađe s time van i kaže, ja sam ugrožena s nelegalnim metodama onda je to dosta providno i upitno" kaže Tuđman. Grabar Kitarović aferu nije komentirala, no oštro je iskritizirala Josipovića poručivši da bi bila bolja predsjednica od njega.

Prva godišnjica ulaska u EU: "Hrvatska bez socijalnog dijaloga utučenih građana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovog smo tjedna obilježili i prvu godišnjicu ulaska u EU. Dok je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić uvjeravala kako smo članstvo dobro iskoristili, oporba i sindikati s time se nisu složili. "Mi smo prvu godinu iskoristili bolje od većine zemlja koje su ušle u zadnjih deset godina", kaže Pusić. "Mi nismo ništa kvalitetno povukli iz fondova. Mislim da je zavladala paranoja i zadnja faza vlade postaje tragikomična".

"Hrvatska godinu poslije bez socijalnog dijaloga utučenih građana... za što su odgovorne sadašnje, ali i bivše Vlade koje nikako da se uhvate u koštac s reformama", poručio je voditelj ureda Svjetske banke za Hrvatsku Hahm. Premijer je odgovorio: "Iza sva od tih kritika se krije neki materijalni interes, a jedini naš interes je Hrvatska. To je materijalni interes svih nas koji živimo u Hrvatskoj. Svjetska banka je svjetska banka, a Hrvatska je Hrvatska."

Početkom tjedna novi vukovarski gradonačelnik HDZ-ov Ivan Penava građanima je obećao bolje dane, a Željko Sabo prstom je upro u HDZ. "Odgovorno tvrdim, imamo fotografije i znamo za organizirane autobuse koji su dolazili iz cijele Hrvatske, da bi ovdje Vukovarci koji imaju tu prebivalište, glasovali."

"Mi smo zemlja koja ima jedno od najkraćih obrazovanja u Europi, treba nam devetogodišnja osnovna škola"

Dok HDZ-u popularnost raste, sastalo se i predsjedništvo SDP-a. Sve je završilo po onoj staroj, tresla s brda rodio se miš. "Danas smo razgovarali o pripremama dva izborna ciklusa, predsjednički i parlamentarni", rekao je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. Vlada je u četvrtak izvijestila da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, na potezu je Sabor. Šef Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin: "Moj prijedlog će biti da se sa zahtjevom ide prema Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pitanja."

Prikupljeno je i dovoljno potpisa za referendum protiv izdvajanja pomoćnih poslova iz državnih i javnih službi, a sada slijedi njihova provjera. Vlada je usvojila program obnove zgrada na poplavljenim područjima gdje su stigli stambeni kontejneri, a usvojena je i strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koja donosi devetogodišnju osnovnu školu.

Ministar Vedran Mornar: "Mi smo zemlja koja ima jedno od najkraćih obrazovanja u Europi i moramo ići na devetogodišnju osnovnu školu. Kad ćemo to realizirati, ne mogu reći..."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara