Što su Iran i Zapad dogovorili? Rouhani: Imamo pravo na obogaćivanje uranija; Kerry: Toga u ovom dokumentu nema!

Što su Iran i Zapad dogovorili? Rouhani: Imamo pravo na obogaćivanje uranija; Kerry: Toga u ovom dokumentu nema!

Foto: Guliver image/Getty images

SANKCIJE protiv Irana mogle bi se ublažiti već u prosincu, rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova u komentaru na nedjeljni dogovor kojim je Iran dopustio inspekciju svojih nuklearnih postrojenja.

Dogovor predviđa ukidanje nekih sankcija koje guše iransko gospodarstvo, a "nužna je europska odluka" kaže Laurent Fabius za radio Europe 1. "Ona se može očekivati za koji tjedan, a u vezi s djelomičnim, reverzibilnim ukidanjem (sankcija)".

Na povratku iz Ženeve u Teheran iranski je ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao za državnu televiziju da je njegova zemlja spremna za brz nastavak pregovora. "Spremni smo od sutra krenuti i u završni dio nuklearnog sporazuma", rekao je Zarif kojemu su potporu izrazile stotine studenata koje su ga dočekale u nedjelju navečer.

U Teheranu nema znatnijega protivljenja dogovoru, samo su neki parlamentarni zastupnici tražili dodatna objašnjenja, ali u američkom Kongresu mnogi su skeptični prema mogućnosti da se Iran drži dogovora.

Dopuštenje da i dalje obogaćuje uranij u Teheranu smatraju pobjedom, a američki državni tajnik John Kerry kaže da novi dokument takvo pravo ne priznaje. "Ma kakva interpretacija bila, toga u ovome dokumentu nema", rekao je Kerry u Ženevi. Istim je riječima iranski predsjednik Hasan Rohani u Teheranu rekao suprotno. "Ma kako to interpretirali, priznato je iransko pravo na obogaćivanje uranija".

Na što je Iran pristao

Iran je pristao ograničiti obogaćivanje uranija na maksimalno pet posto, što je znatno niže od 90-postotnoga praga nužnog za proizvodnju bojeve glave, a u idućih šest mjeseci neće biti ni novih centrifuga. Tako će nestati strah Zapada od moguće iranske nuklearne bombe, Teheran će i dalje moći gorivom opskrbljivati svoj jedini nuklearni reaktor u Bušeru, a spasit će se iranski obraz jer je tzv. nuklearna samodostatnost, posjedovanje svih elemenata nuklearnog procesa, od rudnika do centrifuga za obogaćivanje uranija temelj iranskoga nacionalnog ponosa.

Iran će neutralizirati zalihe 20-postotnog uranija, a to može učiniti tako da ga odmah pretvori u gorivo za reaktor ili ga oslabi na razinu ispod petpostotne obogaćenosti, ali ni u kojem slučaju nije predviđena mogućnost da se iranske zalihe odvezu iz zemlje.

Planirana nuklearna elektrana Arak u središnjem Iranu radit će na tešku vodu i ne treba joj obogaćeni uranij, ali nusproizvod je plutonij koji se može upotrijebiti za proizvodnju oružja pa će Iran odustati od gradnje postrojenja za preradu plutonija.

U dogovoru sa šest svjetskih sila spominje se i vojna baza Parčin kraj Teherana, predmet spora s agencijom Ujedinjenih naroda za atomsku energiju. Iran kaže da pristaje na inspekciju te lokacije, ali traži ograničavanje javne objave onoga što inspektori IAEA ondje nađu.

Što je Iran dobio zauzvrat?

Neke su sankcije ublažene i po procjeni Bijele kuće u iransko će se gospodarstvo vratiti ukupno sedam milijarda dolara, ali glavni pritisak na izvoz iranske nafte ostaje, kao i crna lista međunarodnih bankarskih mreža u prvih šest mjeseci sporazuma.

Dobitnici i gubitnici

Iranski predsjednik, azijska gospodarstva i diplomacija, glavni su dobitnici nedjeljnoga dogovora Irana i šest svjetskih sila, a Izrael, Saudijska Arabija i Egipat mogu se smatrati gubitnicima.

Novoizabrani umjereni predsjednik Hasan Rohani postigao je da dogovor sa Zapadom postane njegova pobjeda: iako na nižoj razini, zadržat će pravo na obogaćivanje uranija i protivnici u zemlji neće mu moći prigovoriti da je žrtvovao iranske interese, a sankcije će se ublažiti.

Sankcije na izvoz iranske nafte ostaju na snazi još šest mjeseci, ali Zapad je obećao da neće biti novih gospodarskih mjera protiv Irana bude li se držao dogovora, a to je dobra vijest za azijska gospodarstva gladna energije, poput kineskoga, japanskog i indijskog, jer znači da bi daljnji pregovori mogli ublažiti sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da je rujanski petnaestminutni telefonski razgovor Rohanija s američkim predsjednikom Barackom Obamom razbio diplomatski led što se nakupljao 34 godine.

Vijest o dogovoru šest sila s Iranom odjeknula je kao bomba u Jeruzalemu. Taj je dogovor povijesna pogreška, a Izrael je u opasnosti, kaže premijer Benjamin Netanyahu koji smatra da je dopuštenje Iranu da nastavi obogaćivati uranij put u katastrofu.

Netanyahu sada mora smisliti kako popraviti odnose sa SAD-om, a i Saudijska Arabija mora se priviknuti na novu ulogu: ovaj je put protivnik, a ne saveznik Washingtona. Prvo su saudijski čelnici bili u Arapskome proljeću 2011. zatečeni kad se SAD odrekao dugogodišnjega saveznika egipatskoga predsjednika Hosnija Mubaraka. Zatim ih je razljutila američka odluka da odustane od vojnog napada na Siriju, a najnoviji dogovor s Iranom Saudijska Arabija smatra pogodovanjem izravnome regionalnom konkurentu.

Mogućnost jačanja američko-iranskog dijaloga mogla bi poljuljati i tradicionalni egipatski položaj predvodnika u oblikovanju zapadne politike u regiji.

Netanyahu: Dogovor postignut u Ženevi nije povijesni sporazum, već povijesna pogreška

Dok Europska unija i Sjedinjene Američke Države hvale sporazum svjetskih velesila i Teherana oko iranskog nuklearnog programa u Ženevi, iz Izraela stižu žestoke kritike, ali i upozorenja.

"Dogovor postignut u Ženevi nije povijesni sporazum, već povijesna pogreška", zaključio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. "Ovaj dogovor nije učinio svijet sigurnijim mjestom za život, već mnogo opasnijim", dodao je.

"Godinama je međunarodna zajednica radila na tome da zabrani Iranu obogaćivanje urana, ali sada je, po prvi puta u povijesti, međunarodna zajednica i formalno dopustila Iranu da nastavi s tim programom", kazao je Netanyahu na konferenciji za medije.

Podsjetimo, nakon četiri dana napornih pregovora o iranskom nuklearnom programu svjetske velesile i Iran uspjeli su se u noći na nedjelju u Ženevi dogovoriti, pružajući nadu u izlazak iz krize koja traje već više od deset godina. Prema sporazumu, Teheran bi na šest mjeseci trebao zaustaviti nuklearne aktivnosti, a zauzvrat će mu biti ublažene sankcije.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio je da je riječ o "važnom uspjehu, koji je ipak tek prvi korak". "Ustanovili smo zajedničko povjerenstvo koje će nadgledati provedbu našeg dogovora. Nadam se da će dvije strane moći napredovati i tako obnoviti povjerenje", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Netanyahu uputio svog savjetnika u Washington

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao u ponedjeljak da je poslao svog savjetnika za nacionalnu sigurnost u Sjedinjene Države na razgovore o sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

"Jučer sam razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom i dogovorili smo da sljedećih dana izaslanstvo pod vodstvom savjetnika za nacionalnu sigurnost Yossija Cohena ode u Sjedinjene Države na razgovore o sporazumu s Iranom", rekao je Netanyahu u parlamentu.

Saudijska Arabija oprezno dočekala dogovor iz Ženeve

Saudijska Arabija je oprezno dočekala postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu i ocijenila da Teheran mora dokazati "dobru volju" i umiriti svoje arapske susjede.

"Taj dogovor može predstavljati prvi korak prema globalnom rješenju predmeta iranskog nuklearnog programa, ako postoji dobra volja", navelo je Vijeće saudijskih ministara.

Nakon nekoliko dana teških pregovora velike sile i Iran su u nedjelju objavile dogovor po kojem je Iran prihvatio ograničenja svoga nuklearnog programa u zamjenu za ublaženje gospodarskih sankcija.

Saudijska Arabija i njezini partneri iz Vijeća za suradnju u Zaljevu strahuju da će Iran izraditi atomsko oružje pod krinkom nuklearnog programa civilne namjene.

Saudijska Arabija je bila posljednja zemlja CCG-a koja je reagirala na sporazum između svjetskih sila i Irana.

Sporazum bi trebao voditi do eliminacije cjelokupnog oružja masovnog uništenja, posebice nuklearnog na Bliskom istoku i u Zaljevu, ocijenilo je Vijeće ministara okupljeno pod predsjedavanjem princa nasljednika Salmana ben Abdel Aziz.

Saudijski tisak, koji odražava službena stajališta, u ponedjeljak je bio skeptičan u pogledu stvarnih namjera Irana o njegovom nuklearnom programu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara