Što su svojim ponašanjem HDZ-ovci poručili Kolindi Grabar Kitarović

Što su svojim ponašanjem HDZ-ovci poručili Kolindi Grabar Kitarović

Foto: FAH

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ, nova hrvatska predsjednica u izbornoj noći nije uživala poštovanje kakvo je bilo za očekivati od svojih stranačkih kolega koji su ispunili njen izborni stožer.

Mnogi su nestrpljivo iščekivali njen dolazak, a onda kad je napokon došla mikrofon joj je preoteo šef HDZ-a Tomislav Karamarko koji je odlučio prvi održati govor kako bi zahvalio šatorašima iz Savske, glasačima u BiH, Kolindi te njezinu suprugu Jakovu, koji je kako kaže Karamarko, sve to skupa trpio.

Publika je tad počela vikati Jakove, Jakove, a Kolinda ništa. Kad je napokon ona stala za mikrofon i počela govoriti okupljena masa HDZ-ovaca ju je čak nekoliko puta prekidala u govoru, ali ne iz razloga da bi skandirali njezino ime.

Prekidali je dozivanjem Tuđmana

Umjesto njezinog zazivali su ime prvog hrvatskog predsjednika. Nakon euforičnog uzvikivanja "Franjo, Franjo", Kolinda Grabar Kitarović je ponovno počela govoriti, no nisu joj dali da nesmetano završi već su je ponovo nekoliko puta prekidali pjesmom.

"Dan nakon izbora Kolinda Grabar Kitarović je postala potpuno neovisna. Stoga je takav način ponašanja HDZ-ovaca prema svojoj predsjedničkoj kandidatkinji možda njihov zadnji pokušaj da joj pošalju poruku da je dosta ovisna o njima. Iako iz njenog samopouzdanja u kampanji i nakon nje čini se da je taj tip političke poruke neće ograničavati", smatra to politički analitičar Davor Gjenero koji je za Index rekao kako ne očekuje sukobe između nje i HDZ-a.

Navodi kako je ona pobjednica, a da su izbori dobiveni zato jer se ona obraćala biračkom tijelu centra i slala odmjerne političke poruke.

"HDZ se mora ravnati prema njoj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ona će takva biti i kao predsjednica. Stranka joj je odradila veliki posao, no u izbornoj noći je završio izravni utjecaj stranke na njenu poziciju.  Iako sa strankom dijeli neke svjetonazore, umjerena je u njihovom tumačenju i samo tako može funkcionirati predsjednica Republike", rekao je Gjenero.

Inače kaže, znatan dio HDZ-ove elite time nije oduševljen. U odnosu na svoju stranku ona dodaje, nema neku karizmu, pojašnjavajući kako nije osoba s kojom bi se njene stranačke kolege identificirale jer je ideološki meka.

"Ali HDZ će se morati ravnati prema njoj ako želi dobiti izbore i politički kapitalizirati njezin odličan rezultat i to pogotovo mislim na onaj u prvom krugu", zaključio je Gjenero.

Poznatom politologu i sociologu Anđelku Milardoviću više je kaže, zasmetalo ponašanje predsjednika HDZ-a od ostatka dvorane koja nije euforično skandirala njeno, već ime prvog hrvatskog predsjednika.

"Karamarko se trebao suspregnuti"

"Kad su proglašeni rezultati izbora i kad je nova predsjednica stigla na pozornicu prvo je trebala govoriti ona, a onda šef stranke. To je gledano s komunikološke strane tako trebalo biti. Karamarko ju je trebao pustiti i suspregnuti se.

A što se tiče ostalog i ponašanja HDZ-ovaca, na to se ne bi obazirao. Stranka je nakon 15 godina dobila novu predsjednicu, to je bio jedan folklor, euforija", rekao je Milardović.

Dodao je kako se kod HDZ-a radi o identitetu u politici koji se posve razlikuje od svega drugoga u političkom ponašanju pa tako i političkoj kulturi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara