Što u Saboru rade WC papir, talibani i Judith Reisman?

Što u Saboru rade WC papir, talibani i Judith Reisman?

Foto: Davor Pongračić, Vlado Kos / Cropix

NAVIKLI smo već da se u Hrvatskom saboru mogu vidjeti i čuti svakakve stvari. Ali kako stvari trenutno stoje, ova godina podići će redikuloznost hrvatskog parlamenta na sasvim novu razinu.

Gostovanje Judith Reisman i njeno širenje srednjovjekovnih ideja zapravo su samo šlag na tortu. Prirodni nastavak svega što smo u Saboru čuli u zadnjih desetak dana, otkad su se zastupnici vratili na posao nakon zimske stanke.

A bilo je tu doista svega: od rasprave o talibanima i partizanskim filmovima, preko HDSSB-ovih bećaraca, do "progona kršćana" i argumentacija o najboljem WC papiru.Progon kršćana iliti nakon Stepinca - Jezerinac

Počelo je, kako to već inače biva, s aktualcem. A tamo se moglo čuti doista svašta. Josip Đakić iz HDZ-a tako je zaključio da su kršćani u Hrvatskoj progonjeni. Iako ih prema popisu stanovništva ima 86 posto. Tko ih progoni? Pa komunisti, naravno.

"Već je svima nama jasno kako je kao pritajeni komunistički recidiv kod nekih buknula stara mržnja prema religiji, crkvi i njezinim stavovima. Gospodo članovi Vlade, samo se vi smijte, jasno je svakom hrvatskom čovjeku da vi ignorirate činjenicu da danas u Hrvatskoj živi 80 posto vjernika katolika", rekao je Đakić.

Inače povod za ovaj Đakićev ispad, ako je to uopće bitno, bila je najava smanjenja broja vojnih kapelana. Takav tip štednje Đakiću nije bio po mjeri, pa se okomio na ministra obrane Antu Kotromanovića. Istaknimo još nekoliko rečenica iz njegovog "osebujnog" izlaganja: "S pravom se možemo pitati što je sljedeće na redu, jesu li na redu progoni i zatvaranje svećenika, redovnika i biskupa. Kome trebaju podjele u hrvatskom društvo. Kome smeta drugačije mišljenje i sloboda izražavanja. Pitam se osobno, dolazi li nakon Stepinca Jezerinac".Koji je najbolji WC papir?

Imali su i aktualni ministri svoje zvjezdane trenutke. Predrag Matić Fred na udaru se (opet) našao zbog objave Registra branitelja, ali iz njegove rasprave najupamćeniji je ostao dio o kvaliteti WC papira u Lijepoj našoj.

"Kažu sada kad si ministar, svašta te pitaju, pitali su me između ostalog, koji je najbolji toaletni papir u republici Hrvatskoj. Ja sam rekao Paloma, Teta Violeta i Hrvatski list. S tim što sam ih prevario zbog Hrvatskog lista. Vjerujte, probao sam, ostali su crni prsti, da ne govorim za onaj drugi dio tijela koji se ne vidi. On je ostao još crniji".Modernizirajmo prosvjetu, uvedimo glagoljicu u škole

Premijer Zoran Milanović se, pak, založio za dodatno proširenje školskog kurikuluma. Šef Vlade bi u škole uveo - glagoljicu.

"Mi smo narod koji ima svoju ćirilicu i meni je žao što je djeca u školi ne uče. U djetinjstvu sam odrastao s glagoljicom jer je naš susjed, racionalni Primorac posuđivao od nas nedjeljni Vjesnik i vraćao ga uvijek s ispunjenom skandinavkom na glagoljici. Malo je varao jer nije ista kao latinica, pa ju nije mogao potpuno ispuniti, ali je uvijek bila ispunjena", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to, naravno, u sklopu rasprave o dvojezičnosti u Vukovaru. Koju je Zoran Vinković iz HDSSB-a koji dan kasnije uspio ugurati i u raspravu o Zakonu o cestama. "Ne znam je li vama to jasno, ali uvođenje ćirilice u Vukovar bilo bi kao da na arapskom jeziku talibani stave dvojezični natpis u New York, ili kraj onog srušenog trgovačkog centra", kazao je Vinković.Trava legalna, a cigarete skupe

Nije dvojezičnost jedino što brine Vinkovića. Glavobolju mu zadaje i poskupljenje cigareta: "Posjedovanje marihuane više nije kažnjivo. Pa će se pušači snaći i prijeći na pušenje trave". Ako ovoj izjavi uopće treba dodatni kontekst, napomenimo samo da je posjedovanje marihuane i dalje kažnjivo. Samo što više nije kazneno djelo, već vrlo skupi prekršaj.

U sklopu rasprave o trošarinama nije se propustio istaknuti ni vječito incidenti Dinko Burić. Njemu je, po običaju, bilo važno udariti po vladajućima.

"Krivac se zna imenom i prezimenom, nije krivac ekonomska politika ove Vlade, krivac je premijer Milanović, ministar financija Linić, kriva je nesposobna aktualna hrvatska vlast i već se kod nas u Slavoniji pjeva još jedan bećarac na temu ovih poreza i nameta. I kažu ljudi - krmača mi oprasila troje, jedno meni, a Liniću dvoje", rekao je Burić.

Dr. Duje protiv nihilizma

Malo koji pregled saborskih ispada može proći bez HDZ-ovog Dujomira Marasovića. Popularni dr. Duje u sklopu rasprave o Statutu HRT-a održao je monolog "o jednoj emisiji za koju ne zna kako se zove, a ide u kasne večernje sate". Radi se o emisiji "Peti dan", koja se već odavno emitira na HTV-u.

Marasović nije znao ni imena sudionika emisije, ali to ga nije omelo u sasipanju drvlja i kamenja na njihov račun. Padali su termini poput "anarho-liberal", "totalni nihilista" ili "totalno anti-svega". "Ta je emisija odraz HRT-a, tu se kuha tijesto od kojeg se peče kruh kojeg mi jedemo", zaključio je dr. Duje.Partizani, a ne domobrani

Nije zaostajao ni Dražen Đurović iz HDSSB-a, koji je također radije diskutirao o programu javne televizije nego o njenom statutu. Đurovića smeta činjenica da HRT emitira filmove iz bivše Jugoslavije, posebno one s partizanskom tematikom: "Na HRT-u stalno gledamo partizanske filmove, a nema niti jednog poštenog filma iz Domovinskog rata".

Mudre saborske misli mogle su se čuti i na raspravi o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona, kojeg je Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista usporedio sa šopingom. "Nema šopingholičarke ili šopingholičara koji nisu čuli za izraz 'platiš jedan, dobiješ dva'. Uskoro će ta potrošačka, butikaška pravila važiti i u prometu, na cestama i na sudovima. Čak štoviše, bit će ozakonjena", rekao je Vukšić.

Cirkus se vratio u grad

Sve ovo se, napominjemo još jednom, dogodilo u zadnjih desetak dana. A u moru ispada ne treba isključiti ni mogućnost da nam je koji i promakao. Stoga, saborskim zastupnicima predlažemo sljedeće: onaj urušeni stakleni krov možda bi najbolje bilo zamijeniti šarenim pokrovom cirkuskog šatora. I početi naplaćivati ulaz. Potaknut će to barem malo domaću potrošnju, a koja dodatna kuna sjest će i u proračun. Teško se oteti dojmu da bi građani od takvog Sabora imali više koristi nego od ovog sadašnjeg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara