Stogodišnji spor: Stanovnici Vitaljine zadovoljni odlukom Ustavnog suda o povratku zemljišta na Prevlaci

Foto: Park Prevlaka

JEDAN od tridesetak stanovnika Vitaljine koji traže povrat zemlje na Prevlaci, Ivo Radičević, zadovoljan je prošlotjednom odlukom Ustavnog suda kojom bi oni nakon gotovo 100 godina mogli ponovno biti vlasnici oko 100 hektara zemljišta na hrvatskom poluotoku na krajnjem jugu. Radičević ističe kako takva odluka omogućuje razvoj tog dijela Konavala, koji je gospodarski potpuno zapostavljen, te ostanak stanovnika na tom području.

Postupak izvlaštenja na tom je zemljištu provela Austro-Ugarska na temelju odluke Dalmatinskog namjesništva u Zadru u srpnju 1917. Ta je odluka poslužila i komunističkoj vlasti Jugoslavije 1955. kao pravni temelj da stanovnicima Vitaljine na Prevlaci oduzme zemljište. Hrvatske su vlasti također prihvatile tumačenje jugoslavenskih vlasti da je zemljište oduzela Austro-Ugarska pa da se na zemljište na Prevlaci ne primjenjuje Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za komunističke vladavine. Sudski sporovi u kojima tridesetak stanovnika najjužnijeg dijela Hrvatske traži povrat zemlje u samostalnoj Hrvatskoj traju od 1996. godine.

Ustavnu tužbu krajem 2010. podnio je Ivo Đović zbog povreda ustavnih prava koje su mjerodavna državna tijela počinila svojim pojedinačnim aktima kad podnositelju nisu priznala prava za koja on smatra da mu pripadaju na temelju Zakona o naknadi za oduzetu imovinu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, tj. da mu se vrati zemlja koju posjeduje na Prevlaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud prihvatio je 18. rujna Đovićevu tužbu i time je ukinuo presudu Upravnog suda iz srpnja 2010., te rješenje Ministarstva pravosuđa od 15. srpnja 2008., i vratio je predmet na ponovni postupak. Ustavni sud u odluci navodi kako je taj ustavnosudski postupak prvi u nizu istovrsnih predmeta u kojima su različiti podnositelji podnijeli ustavne tužbe istoga ili sličnog sadržaja s istim ili sličnim prigovorima. U tom slučaju odluka se "ima smatrati vodećim (pilot) slučajem u toj skupini predmeta", a pravna shvaćanja iznesena u njoj odnose se i na te istovrsne predmete.

Odvjetnik koji zastupa 29 mještana Vitaljine, među kojima i Ivu Đovića, Vladimir Gredelj istaknuo je kako je riječ o povijesno važnoj odluci jer postupak traje gotovo 100 godina. "Kao odvjetnik, ponosan sam što sam pomogao da se nakon 100 godina ovaj spor završi", rekao je Gredelj i dodao kako je riječ o postupku u kojem je cjelokupno pravosuđe dosad radilo i sudilo po naputku politike, a Ustavni sud pokazao je prošlotjednom odlukom da vlast polako gubi kontrolu nad sudskim institucijama.

Gredelj je na tiskovnim konferencijama lani u Dubrovniku i Zagrebu iznosio sumnje da pojedinci iz tijela državne vlasti i građevinskog lobija protuzakonitim djelovanjem zadnjih desetak godina žele spriječiti povrat zemlje onima kojima pripada, jer znaju da će Prevlaka postati turistički biser.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara