Stotine aktivista privedeno tijekom obilježavanja 23. godišnjice masakra na Tiananmenu

Stotine aktivista privedeno tijekom obilježavanja 23. godišnjice masakra na Tiananmenu

Foto: AFP

STOTINE aktivista uhićeni su prilikom pokušaja obilježavanja obljetnice pokolja na trgu Tiananmen, Trgu nebeskog mira, gdje su kineske vlasti prije točno 23 godine nasilno ugušile pobunu studenata. Prema izvješću gradskih vlasti Pekinga na Tiananmenu je poginulo "desetak vojnika, a 6.000 pripadnika snaga reda je bilo ranjeno, dok je među civilima bilo 3.000 ranjenih, a više od 200 poginulih, među kojima je bilo 36 studenata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stotine policajaca "opkolilo" je ulice Pekinga u pokušaju da spriječe okupljanje aktivista, a represija se proširila i ne internet, gdje je vlada blokirala bilo kakva pretraživanja koja se referiraju na događaje i 1989. godine.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je snažno negodovanje zbog poziva iz Sjedinjenih Američkih Država, koje zahtijevaju da se iz zatvora puste aktivisti koji se "povezuju s događajima na Trgu nebeskog mira". Kineske vlasti odbacuju takvu mogućnost, opravdavajući ubojstvo više od 200 civila kao pokušaj gušenja "revolucionarnog revolta". Masakr u noći s 3. na 4. lipnja 1989. režim još uvijek opravdava u ime "budućnosti partije i zemlje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara