Stotine radnika Ine prosvjedovalo na Markovu trgu, Vladi poručili: Izdali ste nas!

Foto: Ronald Goršić/Cropix

VIŠE stotina radnika Ine, u organizaciji tri sindikata i udruge branitelja Ine, prosvjedovalo je na Markovu trgu u Zagrebu protiv prodaje vlasničkih udjela Ine.

Prosvjednici su došli oboružani brojnim transparentima s porukama 'Spasite INA-u', 'Spasite rafineriju u Sisku', 'Nismo se za ovo borili', 'Izdali ste nas'. Ovo je inače nastavak prosvjeda od prije nekoliko tjedana. Radnici traže da se Vlada kao suvlasnik jasno izjasni o strategiji razvoja tvrtke. Podršku prosvjedu dali su i čelnici sindikalnih središnjica pa je ovo, izgleda, tek uvertira za veliki svesindikalni prosvjed najavljen za 1. svibnja.

Radnici traže zaštitu sigurnosti zaposlenja i zadržavanje prodavačkog osoblja maloprodaje unutar Ine, opstanak Rafinerije nafte Sisak, daljnju modernizaciju rafinerija i mreže benzinskih postaja, razvojnu politiku Ine, povećanje proizvodnje, prerade i prodaje naftnih derivata te Inu kao snažnu samostalnu hrvatsku kompaniju i regionalnog lidera.

Gošća HRT-ovog Dnevnika 3 bila je predsjednica sindikata Ine Maja Rilović. "Uprava Ine u pregovorima nas je opstruirala oko rješenja maloprodaje unutar Ine d.d. odnosno radnika s benzinskih postaja", rekla je Rilović.

Podsjetimo, više od tisuću radnika Ine prosvjedovalo je krajem ožujka u Zagrebu protiveći se planovima Uprave o ustupanju dijela poslova drugim tvrtkama i osobama, smanjenju broja zaposlenih i namjeri poslodavca da pravilnikom o radu, umjesto kolektivnim ugovorom, regulira prava zaposlenih.

Vukšić traži saborsku raspravu o INA-i

ok su radnici INA-e prosvjedovali na Markovom trgu, za riječ se u Saboru javio laburist Branko Vukšić. Zatražio je raspravu o našoj najvećoj naftnoj kompaniji i usprotivio se rasprodaji državne imovine.

"Sasvim sigurno je da smo mi ti, ovdje u Hrvatskom saboru, oni koji mogu dati radnicima INA-e, kao što moramo dati potporu svim radnicima i reći odlučno 'ne' ukidanje kolektivnih ugovora koji bi omogućili da se radnici bacaju na cestu", rekao je Vukšić i dodao:

"Ovo je izdaja. Nitko nije htio primiti radnike, nitko se nije očitovao i saslušao radnike da vide kako se misle boriti za zaštitu INA-e. U trenutku dok radnici prosvjeduju, donosi se odluka o odgodi minimalne plaće, u ovom trenutku donosi se Strategija upravljanja državnom imovinom. Umjesto da otkupljujemo dionice, mi ćemo ih prodavati, kao što ćemo prodati Croatia osiguranje. Nije cilj nekome uzeti novac, nego dati nekome banku", poručio je Vukšić

"Nisu ovdje svi dvorjani, nego postoje i zastupnici koji progovaraju o stanju u ovoj zemlji. Progovaraju o velikom broju nezaposlenih, kojima će se priključiti vjerojatno i veliki broj onih koji danas prosvjeduju na Markovom trgu. Ne prosvjeduju zato što im je dobro, nego zato što im je voda došla do grla", poručio je HDSSB-ov Zoran Vinković.

INA: Nejasni su nam postupci sindikata

Iz INA-e su poručili kako su im nejasni postupci sindikata s obzirom na to da su sindikati i menadžment postigli dogovor oko kolektivnog ugovora, te postoji suglasje oko svih razvojnih ciljeva.

"Nejasan nam je stoga povod današnjem prosvjedu s obzirom na to da su pregovori menadžmenta sa sindikatima oko novog Kolektivnog ugovora završeni prošlog tjedna konsenzusom oko ključnih Ii svih pitanja. U ovim pregovorima, temeljenim na dobrom socijalnom dijalogu, poslodavac je ponudio povećanje materijalnih prava u nekoliko područja. U tom smislu smatramo da akcije sindikata nisu na konstruktivan način usmjerene prema dobrobiti radnika, već se čini da se miješpaju s nekakvim drugim ulogama", rekla je glasnogovornica INA-e Marina Burazer.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara