Stožer: Nitko u Koloni sjećanja nije bio spriječen odati počast žrtvama, državni vrh se uplašio lampiona

Stožer: Nitko u Koloni sjećanja nije bio spriječen odati počast žrtvama, državni vrh se uplašio lampiona

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić danas je poručio kako nitko od sudionika vukovarske Kolone sjećanja, pa tako ni predstavnici državnoga vrha koje je nazvao "onom malom skupinom koja je krenula iz bolnice", prije tri dana nije bio spriječen odati počast žrtvama Vukovara.

Josić je na konferenciji za novinare istaknuo kako su se predsjednici Republike, Vlade i Sabora "uplašili lampiona te odustali" od sudjelovanja u Koloni sjećanja koja se gradskim ulicama kretala od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

U prilog tomu da nikome nije bilo spriječeno sudjelovati u koloni ističe kako su do groblja uspjeli doći i zapovjednici obrane Vukovara Branko Borković i Mile Dedaković, koji je bio u invalidskim kolicima, a koji su iz vukovarske bolnice krenuli u koloni u kojoj se nalazio i državni vrh. Zapitao se kako je to moguće ako su pripadnici državnoga vrha "bili blokirani".

"Oni su jednostavno u jednom trenutku stali, okrenuli se, otišli, ostavivši stjegonoše i počeli širiti neistine", Josićevo je tumačenje odluke državnoga vrha da odustane od daljnje hodnje u Koloni sjećanja.

Članica Stožera Snježana Patko izvijestila je da je Stožer postavio internetsku stranicu www.referendum-vukovar.com sa svim informacijama o referendumu za proglašenje Vukovara mjestom posebnoga pijeteta, za čije raspisivanje Stožer do 1.prosinca prikuplja potpise građana.

Član stožera za pravna pitanja Vlado Iljkić izrazio je nezadovoljstvo što je u nekim sredinama u Istarskoj županiji došlo do, kako je rekao, onemogućavanja prikupljanja potpisa, istaknuvši upravo Istru kao primjer kako se moraju rješavati pitanja odnosa u lokalnoj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Istri dvojezičnost funkcionira upravo zahvaljujući tome jer do toga nije došlo prisilom, već je to pitanje rješavano unutar zajednice", rekao je Iljkić.

Premijeru Zoranu Milanoviću poručio je da ne želi vidjeti istinu, već je naumio rješavati "sve po kratkom postupku", a što je, kazao je, odlika totalitarističkih razmišljanja.

Iz Stožera su novinarima podijelili i priopćenje u kojemu vladajuću koaliciju optužuju za omalovažavanje branitelja i hrvatskoga naroda. Ističu i da su sudionici Kolone sjećanja "po svojoj savjesti odabrali kome pripadaju i znali su kome se idu pokloniti i za koga moliti toga dana".

"Političkim elitama" zamjeraju što su, kažu, vukovarsku Kolonu sjećanja već sutradan, 19. studenoga u Saboru iskoristili za "međusobna optuživanja i prozivanja, zaboravivši na žrtve i stradalnike".

"Na odavanje počasti žrtvama Vukovara saborske zastupnike pozvao je Milorad Pupovac, kao etnički Srbin i Srbin po zanimanju u hrvatskom parlamentu", kažu u Stožeru.

"Vladajući su rekli da ne žele nikakav dijalog, a za premijera više ne postoji nikakav Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Nakon takvih izjava i bijega od hrvatskih branitelja i stradalnika možemo očekivati da će vladajući krenuti s hapšenjima članova Stožera, samo zato jer razmišljamo svojim glavama i ne prihvaćamo nezakonitosti, nasilje i diktaturu koju oni provode", zaključuje Stožer u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara