Stožer za obranu hrvatskog Vukovara 17.11. počinje s prikupljanjem potpisa za referendum

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara 17.11. počinje s prikupljanjem potpisa za referendum

Foto: Hina

NAKON što je jučer gradsko vijeće Vukovara donijelo izmjene statuta prema kojima se grad proglašava mjestom posebnog pijeteta u kojem je službeni jezik hrvatski, a latinica glavno pismo, stižu reakcije političara.

Ministar uprave Arsen Bauk kaže da postoji mogućnost o zahtjevu za ocjenu je li odluka u skladu s Ustavnim zakonom o pravima manjina. Ostaje pitanje što će se primjenjivati u međuvremenu.

"Ako u prvom stupnju ministar, a nakon toga Vlada, odustane od primjene neke odredbe, onda se do odluke Ustavnog suda te odredbe neće primjenjivati. Ako građani zatraže ocjenu ustavnosti, dok sud ne odluči, primjenjuju se one odredbe koje su u tom trenutku na snazi", rekao je Bauk.

SDSS-ov Milorad Pupovac odluku vukovarskih vijećnika smatra pogrešnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogrešna odluka zato što stvari vraća na razdoblje prije mirne reintegracije, prije potpisivanja Erdutskog sporazuma, prije potpisivanja i primjene pisma namjene o mirnoj reintegracije i prije svih rezultata koje smo imali na kraju 90-ih godina kada je posrijedi integracija tog prostora, njegovih stanovnika, građana tog prostora, povratka izbjeglica u taj prostor", kazao je Pupovac.

Pupovac je dodao da Srpsko narodno vijeće razmišlja o obraćanju međunarodnim institucijama.

S druge strane, predsjednik Stožera za obranu Vukovara Tomislav Josić opet najavljuje referendum, te i dalje tvrdi da je Vlada ta koja je postavljanjem ploča s ćiriličnim natpisima kršila Ustavni zakon o pravima manjina. Prikupljanje potpisa počet će 17. studenog.

"Nećemo nikoga tući, nećemo ići s motkama, nećemo lupati i razbijati, ali ćemo to pokazati. Način, ne mogu vam to sada reći, ako vam kažem, onda nema svrhe da budemo negostoljubivi. To neka bude naša tajna. Mi ćemo to jasno pokazati, ali kažem, neće biti nikakvi neredi jer smo mi zadnji koji želimo bilo kakve nerede u ovom gradu", poručio je Josić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara