Strah od mina: Na poplavljenom području pod minama 2,2 četvornih kilometara šumskih površina

Strah od mina: Na poplavljenom području pod minama 2,2 četvornih kilometara šumskih površina

Foto: FAH

NA POPLAVLJENOM području u županjskoj Posavini pod minama je oko 2,2 četvornih kilometara šumskih površina, potvrdio je predstojnik Podružnice Istok Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dubravko Krušarovski.

Sreća je što na tom području nije bilo bujičnih poplava kao u susjednoj BiH te nisu zabilježeni slučajevi isplivavanja mina, rekao je.

Po njegovim riječima, najveća površina pod minama na poplavljenom području nalazi se u dijelu šume Somovac, oko 4,5 kilometara južno od sela Lipovac u općini Nijemci. Riječ je o tri minska polja s oko 150 mina na 1,4 četvorna kilometra, kazao je Krušarovski dodajući kako je najviše mina evidentirano u šumi Debrinja kod Strošinaca u kojoj se, na oko 660.000 četvornih metara minsko-sumnjivog područja, pod vodom nalazi 731 mina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na području općine Gunja, 3,5 kilometara sjeveroistočno od Vrbanje, nalazi se 166.000 četvornih metara minski-sumnjivog područja", navodi Krušarovci pojašnjavajući kako je riječ o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja-Brčko. Kazao je kako za to područje, za razliku od minsko-sumnjivih područja u šumi Somovac i Debrinja, ne postoje zapisnici o miniranju te se samo pretpostavlja da se tamo nalaze mine, ali kako ipak cijelo područje treba detaljno pregledati.

S pirotehničarima i tvrtkama za razminiranje usaglašeno je da će se posao razminiranje na području Gunje obaviti bez naknade, iz solidarnosti i kao pomoć nastradalom stanovništvu.

"Vrlo je bitno da su minsko-sumnjiva područja koja se nalaze pod vodom relativno udaljenija od naseljenih mjesta na tom području. Čim se smiri situacija s vodostajem i nivoom savskih voda koje su prodrle u šume, započet ćemo s ponovnim postavljanjem tabli s minskim upozorenjima, a tiskali smo i 20.000 letaka o minskim opasnostima koje ćemo već ovih dana podjeliti stanovnicima poplavljenih i ugroženih područja", kaže Dubravko Krušarovski dodajući kako će se, nakon što se ljudi vrate u poplavljena mjesta, provesti za stanovništvo i niz edukacija o opasnostima od mina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara