Strah pred izbore: Grci iz banaka povlače milijardu eura dnevno i gomilaju zalihe hrane u kućama

Strah pred izbore: Grci iz banaka povlače milijardu eura dnevno i gomilaju zalihe hrane u kućama

Foto: AFP

GRCI, suočeni s velikom neizvjesnošću koje donose ovotjedni izbori, rapidno povlače svoje novce iz banaka i slažu zalihe hrane u svojim ostavama, piše Reuters.

Mnogi građani strahuju kako bi, u slučaju da na izborima pobijedi Syriza, Grčka mogla napustiti eurozonu, što bi značilo povratak na drahmu i priličan kaos u državi, u kojoj je stanje ionako kaotično. Doduše, čelnik Syrize je jasno kazao kako nema namjeru Grčku izvlačiti iz eurozone, već samo poništiti zadnji bailout, ali strah kod građana i dalje postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tamošnji bankari javljaju kako iz većih banaka dnevno odlazi oko 800 milijuna eura. Manje banke dnevno gube i po  30 milijuna eura.  I dok banke muku muče s građanima koji podižu svoju štednju, trgovci trljaju ruke. Navodno je došlo do nevjerojatnog porasta prodaje osnovnih prehrambenih namirnica poput tjestenine, kao i konzervirane hrane. Grci se očito plaše da bi moglo doći do enormnog porasta cijena hrane usred nedostatka gotovine.

"Ljudi su uplašeni mogućnošću povratka na drahmu pa neki misle da bi bilo pametno napuniti ormare s hranom. To je pretjerano, ne treba paničariti. Gomilanje hrane ne znači da ćemo izbjeći posljedice krize", kazao je Vassilis Korkidis iz udruženja trgovaca ESEE.

EU i MMF su upozorili na činjenicu da Grčka ima dovoljno gotovine samo za još nekoliko tjedana. U slučaju da pobijedi Syriza, isplate Grčkoj bi mogle prestati. Zasad je teško reći tko je favorit izbora, jer su Syriza i Nova demokracija, koja se zalaže za poštivanje dogovorenih bailout mjera, potpuno izjednačene prema anketama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara