Strane agencije: "Vlada nakon loših rezultata na izborima uzdrmana sukobom premijera i Linića"

Strane agencije: "Vlada nakon loših rezultata na izborima uzdrmana sukobom premijera i Linića"

Foto: Hina

NOVINSKE agencije prenijele su konferenciju za novinare bivšeg ministra financija Slavka Linića na kojoj je u četvrtak u Rijeci optužio premijera Zorana Milanovića za korupciju i nanošenje štete nacionalnim interesima, navodeći kako je istaknuti član SDP-a odlučio iznijeti svoju verziju nedavnih događaja koji su doveli do njegove smjene.

Njemačka agencija dpa piše da je Linić optužio Milanovića za "korupciju, nepotizam i manipuliranje medijima". "Moja je smjena rezultat medijske spletke Zorana Milanovića kako bi zaštitio svoju obitelj i prijatelje, a kada sam se s njim sukobio koristio je sigurnosne službe i pokušao me prikazati kriminalcem", prenosi dpa Linićevu izjavu. Agencija također prenosi da je Linić najavio moguću istragu u Hrvatskom saboru o Milanovićevim "mutnim poslovima".

Slovenska agencija STA također prenosi Linićeve optužbe na račun premijera Milanovića i navodi njegove riječi da je smijenjen pomoću medijskih spletki kako bi premijer "zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i parcijalne interese jednog interesnog kruga, zanemarujući pri tom državne interese".

STA prenosi Linićevo viđenje slučaja dodjele HBOR-ovog kredita tvrtki Mali biskvit, upravljanja Inom, te o slučajevima u kojima premijer brani bivšu ravnateljicu porezne uprave Nadu Čavlović- Smiljanec. STA spominje i mogućnost isključenja Linića iz stranke i prenosi njegove riječi da će o potpori njemu ili Milanoviću članovi SDP-a odlučivati na sjednici glavnog odbora stranke 7. lipnja.

Beta podsjetila na kronologiju događaja višemjesečnih sukoba

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srbijanska agencija Beta iz pera svog dopisnika također u prvi plan stavlja Linićeve optužbe da ga je prvi čovjek hrvatske vlade smijenio kako bi zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i određene krugove.

Linić je, prenosi Beta, želio na konferenciji za novinare reći svoju istinu "koja je malo drugačija od istine premijera". Agencija podsjeća na kronologiju događaja višemjesečnih sukoba dvojice "najmoćnijih SDP-ovih političara", od smjene Linićeva pomoćnika Branka Šegona krajem siječnja, kada je počeo "konačni obračun" premijera sa svojim ministrom financija, do slučaja predstečajne nagodbe vinkovačke tvrtke Spačva. Beta ističe da je Linićeva smjena izazvala "otvorene kritike dijela riječke frakcije vladajuće stranke".

Austrijska APA prenijela je teške riječi bivšeg ministra Linića kojima premijera Milanovića optužuje za nepotizam, pogodovanje članovima obitelji i prijateljima te nanošenje štete državi. Linić je rekao da će tražiti pokretanje istrage u parlamentu protiv premijera Milanovića zbog zloupotrebe položaja, ističe APA. Agencija također prenosi Linićevu bojazan da bude isključen iz SDP-a.

Talijanska ANSA piše da je nakon loših rezultata na europskim izborima, hrvatska vlada lijevog centra uzdrmana sukobom premijera Milanovića s bivšim, smijenjenim ministrom financija Slavkom Linićem. Linić je, piše ANSA, teško optužio premijera da ga je smijenio kako bi zaštitio "interese svoje obitelji, prijatelja i bliskog kruga ljudi na štetu nacionalnih interesa".

ANSA javlja da je na dvosatnoj konferenciji za novinare Linić detaljno opisao svoju verzija događaja, navodeći imena, datume i brojke u slučajevima oko kojih su se sukobili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara