Stručnjaci upozoravaju: Japan se vraća korak unazad, mogla bi nam se ponoviti Fukushima!

Stručnjaci upozoravaju: Japan se vraća korak unazad, mogla bi nam se ponoviti Fukushima!

Ilustracija: AFP

DVOJICA uglednih japanskih seizmologa upozorila su jučer na opasnost koja bi mogla nastati ukoliko tamošnje vlasti ostanu pri svojoj namjeri da ponovno pokrenu dva nuklearna reaktora, što bi se trebalo dogoditi idućeg mjeseca.

Usprkos snažnom protivljenju javnosti zbog prošlogodišnje katastrofe u Fukushimi, Japan je potvrdio kako će ponovno pokrenuti dva reaktora u elektrani Kansai Electric Power Ohi, sjeverozapadno od Tokija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Testovi opterećenja i nove sigurnosne smjernice za ponovno pokretanje nuklearnih elektrana dopuštaju mogućnost incidenata na elektranama. Umjesto da postrože mjerila, kreće se korak unatrag u sigurnosnim mjerilima", objasnio je Katsuhiko Ishibashi, seizmolog sa sveučilišta u Kobeu.

"Vještačenje i neutralnost stručnjaka koji savjetuju Japansku agenciju za sigurnost nuklearne industrije vrlo su upitni", tvrdi Mitsuhisa Watanabe, profesor tektonske geomorfologije na tokijskom sveučilištu.

Stručnjaci se slažu kako se čini da japanske vlasti nisu naučile lekciju iz katastrofe u Fukushimi, koja se smatra najgorom nuklearnom katastrofom nakon one u Černobilu 1986. godine. Tvrde da vlasti uvelike podcjenjuju snagu i moguće razorne i katastrofalne posljedice koje bi potresi mogli ostaviti iza sebe, ukoliko se ponovi slična situacija kao ona iz 2011. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara