Stručno povjerenstvo odlučilo: Plomin ide u realizaciju, čeka se suglasnost Slovenije

Stručno povjerenstvo odlučilo: Plomin ide u realizaciju, čeka se suglasnost Slovenije

Foto: Arhiva

SAVJETODAVNO stručno povjerenstvo za ocjenu utjecaja na okoliš za zahvat rekonstrukcije TE Plomin donijelo je danas pozitivno mišljenje u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

SSP je usvojio zaključak da naziv zahvata bude zamjena postojećeg bloka 1 TE Plomin novim blokom C s obzirom da se radi o složenoj građevini, a ne o novoj termoelektrani, navodi se u priopćenju.

"U mjere zaštite okoliša ugrađeni su svi zahtjevi članova SSP koji obuhvaćaju najviše standarde zaštite okoliša tijekom izgradnje i nakon puštanja u pogon bloka C", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će, navodi se, visina privremenog dimnjaka iznositi 175 metara, od prvotno predviđenih 135 metara, postojat će veći broj mjernih postaja sa značajno većim brojem parametara kakvoće zraka od postojećih, a jedna od njih bit će mobilna. Nakon puštanja u pogon bloka C, četiri postaje bit će sastavni dio državne mreže postaja za mjerenje kakvoće zraka, što znači  da će javnost u svakom trenutku imati dostupnu informaciju o kakvoći zraka putem internetskih stranica Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Agencije za zaštitu okoliša.

Investitor, odnosno HEP, obvezan je kontinuirano mjeriti promjenu temperature mora i o tome izvještavati javnost.

Za završetak postupka još je potrebno da Republika Slovenija prema Konvenciji o prekograničnom utjecaju zahvata na okoliš dostavi konačno mišljenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, nakon čega Ministarstvo zaštite okoliša i prirode može izdati rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za navedeni zahvat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara