Sturgeon odbacila mjere štednje i izlazak Škotske iz EU, predstavila "poduzetnički zavjet"

Sturgeon odbacila mjere štednje i izlazak Škotske iz EU, predstavila "poduzetnički zavjet"

Foto: Hina

ŠKOTSKA premijerka Nicola Sturgeon u utorak je napala "razmjere i brzinu" mjera štednje koje planira vlada Ujedinjenog Kraljevstva i ponovila da njena Škotska nacionalna stranka podržava ostanak Britanije u EU.

Sturgeon je predstavila i "Škotski poduzetnički zavjet" koji promovira "poštenje, jednakost i održivi ekonomski rast".

U prvom postizbornom govoru posvećenom ekonomiji ona je rekla da premijer David Cameron ne može ignorirati demokratsku volju Škota, koji su velikom većinom izabrali "alternativu mjerama štednje".

"Rezultat općih izbora pruža priliku i izazov škotskoj vladi. Jasno je da postoji prigoda da osiguramo bolje razumijevanje škotskih prioriteta," rekla je. Škotska nacionalna stranka je osvojila 56 od 59 škotskih zastupničkih mjesta u britanskom parlamentu.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi ćemo nastaviti s protivljenjem smanjenju troškova u razmjerima i s brzinom koju sugerira vlada UK. To bi usporilo ekonomski oporavak i otežalo smanjenje deficita – kao što je to pokazao utjecaj rezova nametnutih nakon 2010. godine."

Sturgeon je rekla da Cameron mora promijeniti svoj pristup ili pronaći način da smanji utjecaj planiranih mjera na Škotsku i ponovila stajalište da se Ujedinjeno Kraljevstvo treba povući iz EU samo ako to izglasa većina u sve četiri nacije. 

Argument za ostanak u EU

"Budući da je referendum sad neizbježan, mi ćemo raditi na zaštiti škotskih interesa u tom referendumu. Mi ćemo predložiti dvostruku većinu, što znači da bi izlazak iz EU bio moguć jedino ako se oko njega slože sve četiri nacije. To je nešto što će osigurati da Škotska ne bude silom i protiv volje istjerana iz EU. Dakako, škotska vlada će ususret referendumu napraviti snažan, pozitivan argument za ostanak u Uniji."

Premijerka je od škotskih poduzetnika zatražila predanost u nastojanju da se radnicima osiguraju plaće dovoljne za život. Tvrtke koje žele usvojiti "Škotski poduzetnički zavjet" moraju se obavezati da će plaćati pristojne nadnice svim direktno zaposlenim osobama starijima od 18 godina.

Poriv za "pravednijim i dobro plaćenim društvom" dodatno je pojasnio ministar Swinney u emisiji BBC radija Dobro jutro Škotska.

"Premijerka je ovo opisala kao združeni nacionalni poduhvat i ja mislim da je to točno kako bi na to trebali gledati – vlada i poduzetnici se zbližavaju. Moj je prioritet zaposliti ljude i osigurati da dobar dio tih poslova bude visokokvalitetan i produktivan s velikom vrijednošću doprinosa društvu," rekao je Swinney.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara