Sučelili se kandidati za predsjednika EK: "Ne smijemo nastaviti s katastrofalnom politikom štednje"

Sučelili se kandidati za predsjednika EK: "Ne smijemo nastaviti s katastrofalnom politikom štednje"

Screenshot: Youtube

SVIH pet kandidata za predsjednika Europske komisije po prvi su put u četvrtak navečer zajedno sudjelovali u raspravi koju su mogli gledati milijuni gledatelja diljem Europske unije.

U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Bruxellesu sučelili su kandidati pet stranačkih grupacija: Jean Claude Juncker (Europska pučka stranka), Martin Schulz (Stranka europskih socijalista), Franziska Keller (Europski zeleni), Guy Verhofstadt (liberali) i Aleksis Cipras (Europska ljevica).

Do sada je, pred televizijskim kamerama održano nekoliko rasprava u različitim sastavima, a ovo je prvi put da su sudjelovali svi kandidati.

Grčka bila "pokusni kunić"

Kandidat europske ljevice, Aleksis Cipras (Grk) oštro je kritizirao politiku štednje, koja se posljednjih godina vodila u Europskoj uniji u borbi protiv financijske krize. Ocijenio je da je Grčka bila "pokusni kunić" za najtvrđu moguću politiku štednje i poručio da bi mu prioritet kao predsjednika Komisije bio zaustavljanje takve politike. "Ako nastavimo s katastrofalnom politikom štednje, onda nemamo nikakvih izgleda da riješimo najveći problem nezaposlenosti, posebice mladih", rekao je Cipras.

Juncker mu je odgovorio da ne može prihvatiti kritike da EU nije bila dovoljna solidarna s Grčkom, te da treba nastaviti s politikom ozdravljenja javnih financija. "Samo rast može stvoriti nova radna mjesta, a rast se ne može postići gomilanjem novih dugova", smatra Juncker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Verhofstadt je rekao da za ono što je proživjela Grčka treba kriviti pogrešnu politiku u toj zemlji, u kojoj su banke bile u državnom vlasništvu i financirale političke stranke. "I vašu stranku financiraju banke", rekao je Verhofstadt Ciprasu.

Schulz je rekao da bi kao predsjednik Komisije u središte politike stavio pomoć malim i srednjim poduzećima, koja su kralježnica gospodarstva, kojima treba osigurati mogućnost financiranja kako bi mogla stvarati nova radna mjesta.

"Lobista ima previše u kuloarima Europskog parlamenta"


Kandidati su odgovarali i na pitanja o vanjskoj politici, prije svega o Rusiji i njezinoj ulozi u ukrajinskoj krizi, zatim o tome kako se postaviti prema pokretima za neovisnost unutar pojedinih zemalja članica, o vjerskim simbolima na javnim mjestima, slabom odazivu na europske izbore te o tome hoće čelnici zemalja članica poštovati izbornu volju građana i za predsjednika Komisije predložiti nekog između ovih pet kandidata.

Svi su se složili da budući predsjednik Komisije treba biti izabran između njih petero, jer bi u suprotnom to bilo izrugivanje demokraciji.

Zanimljiva rasprava vodila se o lobistima, lobiranju i korupciji u Europskom parlamentu. Franziska Keller je navela da "lobista ima previše u kuloarima Europskog parlamenta" i da su dio problema kada je riječ o korupciji. Verhofstadt i Juncker smatraju da se ne može zabraniti djelovanje interesnih grupa, ali da treba inzistirati na transparentnosti njihova rada.

Cipras je govorio grčki, Keller, Schulz i Verfofstadt engleski, a Juncker francuski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara