Sud i Državni inspektorat na posao vratili inspektora optuženog za primanje 3.500 eura mita?!

Sud i Državni inspektorat na posao vratili inspektora optuženog za primanje 3.500 eura mita?!

Ilustracija: Shutterstock

POSVE nevjerojatan slučaj stiže iz Splita. Inspektor Državnog inspektorata Stipe R. priveden je prije mjesec dana zbog sumnje da je primio 3.500 eura mita kako ne bi prijavio nepravilnosti utvrđene u auto kući sa splitskog područja. USKOK je ovog tjedna podigao optužnicu. Naveli su da je optuženi inspektor tražio da mu se u zamjenu za kooperativnost da automobil ili četiri tisuće eura. Ponudio je mogućnost da se ne mora sve isplatiti odjednom. 

Sve u dva tjedna: Zatvoren, suspendiran, oslobođen, vraćen na posao

Uhićen je nakon što je primio 3.500 eura. Priveden je i ispitan u USKOK-u te mu je određen istražni zatvor da ne bi ponovio djelo i utjecao na svjedoke. 

Nakon što je Državni inspektorat izdao potvrdu da je osumnjičeni inspektor suspendiran, istražni zatvor mu je zamijenjen mjerom opreza jer je obrana upozorila da djelo ne može ponoviti ako je suspendiran. Sud mu je zabranio obavljanje inspekcijskog nadzora u svojstvu inspektora Državnog inspektorata. Nakon puštanja na slobodu, u međuvremenu optuženi inspektor vraćen je na posao. Sve se odigralo u nepuna dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija: Pušten je iz pritvora pa se idući dan vratio na posao...

Tražili smo pojašnjenje od Državnog inspektorata i evo što su nam odgovorili.

"Županijski sud u Splitu 5. studenog donio je rješenje kojim djelomično uvažava žalbu okrivljenog te mu je izrečena mjera opreza. Istim rješenjem je određeno da se okrivljenom ukida pritvor te da se mora odmah pustiti iz pritvora. Sukladno članku 112. stavak 4. Zakona o državnim službenicima, po donesenom rješenju Državnog inspektorata udaljenje iz službe predmetnog službenika traje do isteka pritvora, a kako je imenovani pušten iz pritvora, idući dan vratio se na posao. Mjera opreza se poštuje, odnosno, osoba ne obavlja poslove koji se odnose na inspekcijski nadzor. Dakle, ne provodi nadzore, niti radi sa strankama, već isključivo u uredu, gdje obavlja administrativni posao, tj. arhivira spise", naveo je Državni inspektorat u odgovoru. 

Očito u svom postupanju ne vide ništa problematično. Inspektor nikada ne bi bio pušten iz zatvora da nije imao potvrdu da je suspendiran. Kada ju je dobio, sud je zamijenio pritvor mjerom opreza. Kako više nije u pritvoru, Inspektorat nema osnova da ga i dalje drži pod suspenzijom?!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara