Sud odlučio: Bandić i dalje ne smije obnašati gradonačelničku dužnost

Sud odlučio: Bandić i dalje ne smije obnašati gradonačelničku dužnost

Foto: FAH

ZAGREBAČKI Županijski sud odbio je ukinuti mjere opreza koje su zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću određene u aferi Agram. Zamjenica ravnateljice USKOK-a Ksenija Krizman kazala je kako je odbijen Bandićev zahtjev za ukidanjem mjera opreza, kao i zahtjev da mu se ukine zabrana obavljanje dužnosti gradonačelnika, prenosi RTL.

"Zahtjevi su odbijeni jer se nisu dogodile nikakve nove okolnosti. Ovakve mjere opreza ostaju do pravomoćne presude ili ako dođe do novih saznanja u slučaju", pojasnila je.

Bandić ima pravo žalbe na ovu odluku u roku od tri dana. Odluku na tu žalbu donijet će Izvanraspravno vijeće.

Bandić je iz Remetinca izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Uplata pologa na račun suda omogućila mu je brži izlazak iz zatvora, u kojem je proveo mjesec dana, no nakon toga je njegov odvjetnik Marijan Hanžeković podnio sudu prijedlog da se polog zamijeni založnim pravom na nekretnine, što je sud odbio. Nakon što je neslužbeno objavljeno da je za Bandićivu jamčevinu novac osigurao Hanžeković, koji je za tu namjenu navodno podignuo kratkoročni kredit, u javnosti se otvorilo pitanje je li riječ o sukobu interesa.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara