Sud u Rijeci kaznio Čistoću i odgovorne osobe s ukupno 300.000 kuna zbog smrada s odlagališta

Sud u Rijeci kaznio Čistoću i odgovorne osobe s ukupno 300.000 kuna zbog smrada s odlagališta

Foto: HR Foto (mirko musanich)

NA PREKRŠAJNOM sudu u Rijeci danas su riječko Komunalno društvo Čistoća i odgovorne osobe Zlatko Štok i Stjepan Ropac proglašeni krivima jer su prouzročili nesnosan smrad zbog neodgovarajućeg skladištenja i baliranja otpada na odlagalištima otpada Viševcu i Marišćini.

Komunalno društvo Čistoća kažnjeno je s 200.000 kuna, a njegov tadašnji direktor Zlatko Štok i voditelj objekta odlagališta Stjepan Ropac novčanim kaznama po 50.000 kuna.

Postupak na Prekršajnom sudu u Rijeci počeo je u veljači ove godine pošto je potvrđen optužni prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva u Rijeci. Povod je bio izrazito neugodan miris koji se širio s odlagališta otpada Viševca i Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Marišćine posebice tijekom ljetnih mjeseci 2012., a pritom je ugrožavao zdravlje građana i kvalitetu života. Otpad se na Viševcu, zbog njegova zatvaranja, balirao i prevozio na Marišćinu, gdje su se razvijali plinovi, a neugodan miris širio se okolnim naseljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Katalinić, predsjednik Kriznoga eko stožera Marišćine, udruge čiji su predstavnici kao oštećenici sudjelovali u postupku, nakon presude izrazio je zadovoljstvo te je istaknuo kako je to "samo prva dobivena pravna bitka u nizu pokrenutih".

Ustvrdio je kako je to dokaz nemara i neodgovornosti lokalnih obnašatelja vlasti.

Mirna Međimorec iz te udruge rekla je da bi mjerodavno državno odvjetništvo, potaknuto tom presudom, trebalo nastaviti istragu i na sud dovesti i nalogodavce tih djela. Objasnila je kako pritom ponajprije misli na grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju te na sve druge koji, kako je rekla, "podupiru takav način zbrinjavanja otpada".

Mirna Međimorec također je rekla da bi trebalo prekinuti praksu sa zatrpavanjem otpada u rupe u zemlji, kakva je nastavljena u novom centru Marišćini. Umjesto toga, zaključila je, "trebalo bi početi istinski gospodariti otpadom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara