Sud zaustavio dražbu: Podravka ostaje bez založnog prava na dionice rovinjske Mirne!?

 Foto: Foto: M.Mijošek/Glas Istre

TRGOVAČKI SUD u Varaždinu zaustavio je Podravkinu javnu dražbu dionica Mirne!

Sud je donio privremenu mjeru kojom se Podravci zabranjuje raspolaganje založnim pravom zasnovanim na 108,852 dionica rovinjske Mirne d.d., i namirenje zalogom osigurane tražbine prodajom dionica izvansudskim putem.
 
 
Naime, tvrtka Stog d.o.o., iz Varaždina, tužila je Pluris d.o.o., koji je bio vlasnik spornih dionica, i Podravku, koja ih ima u zalogu, kako bi dokazala ništetnost sporazuma o zasnivanju založnog prava, kojim je Podravka dobila dionice.
 
Osim toga, tvrtka Stog tvrdi da je ona isključivi vlasnik spornih dionica, te dopunom tužbe traži ispravu kojoj bi joj se omogućilo upis vlasništva dionica Mirne u registar Središnjeg klirinško-depozitarnog društva.
 
Vlasnik dionica Mirne je Stog d.o.o. i Podravka je to znala!?
 
Naime, prema navodima iz tužbe, Stog d.o.o stekao je sporne dionice Mirne temeljem ugovora o podijeli s preuzimanjem sklopljenim sa Fima grupom, te da je stečajni upravitelj Plurisa izdao potvrdu koja dokazuje da je Stog d.o.o. vlasnih tih dionica.
 
Podravka je, prema navodima iz tužbe, 2009. sklopila ugovore o zalogu nad dionicama Mirne, iako je znala da su one u vlasništvu Stoga d.o.o., te da im je bio poznat način na koji su stečene.
 
U obrazloženju presude navodi se da je tvrtka stog d.o.o. dokazala „ vjerojatnost postojanja svoje tražbine jer iz navedenih isprava proizlazi da je tužitelj postao imatelj predmetnih dionica, prije nego što je drugooptuženik (Podravka op.a.) stekao na njima založno pravo.“
 
Nadalje se navodi da "sud smatra da je tužitelj ( Stog d.o.o. op.a.), dokazao vjerojatnost da drugooptuženiku nije mogao ostati nepoznat sadržaj Ugovora o podjeli s preuzimanje od 21. srpnja 2009. godine, s obzirom da je isti proveden u sudskom registru i objavljen u Narodnim novinama.“
 
Podravka se na ovu presudu može žaliti Visokom trgovačkom sudu, u roku od osam dana. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara