Šuker: Hrvatski građani se u iduće dvije, tri godine ne trebaju nadati ničemu boljemu

Šuker: Hrvatski građani se u iduće dvije, tri godine ne trebaju nadati ničemu boljemu

Foto: Vlada.hr

NAKON objavljene financijske prognoze Europske komisije i najave pokretanja postupka prekomjernog deficita oporba poručuje da će se živjeti teško.

Bivši ministar financija Ivan Šuker kaže da je ovakvo stanje posljedica situacije u okruženju, prije svega u Eurozoni. "Hrvatski građani se u iduće dvije, tri godine ne trebaju nadati ničemu puno boljemu jer su korekcije za ovu godinu u granicama statističke greške. Pitanje je što će biti do kraja godine. Međutim, ključan problem je vrlo loša procjena za 2014. i 2015. godinu jer se povećanje standarda može osjetiti samo s povećanjem gospodarskog rasta od najmanje 2 posto", kaže Šuker.

Šef laburista Dragutin Lesar kaže da je smanjenje pada BDP-a pozitivno. No, dodaje da treba vidjeti strukturu deficita državnog proračuna. Ako će sve završiti u potrošnji i sanaciji sustava, a ne u njegovoj promjeni, onda neće biti ničega pozitivnog, kaže Lesar.

Grčić najavio rezove

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić najavio je nove rezove komentirajući objavu Europske komisije da Hrvatskoj predstoji nadzor zbog prekomjernog deficita.

"U smjernicama fiskalne politike već smo pokazali da će deficit biti ozbiljan i da moramo poduzeti vrlo stroge reformske mjere koje bi trebale rezultirati u 2014. godini smanjenjem deficita za 2 do 3 milijarde kuna", rekao je Grčić.

To onda zahtijeva i konkretne rezove, istaknuo je i još jednom ponovio da će mirovine po povlaštenim propisima veće od 5.000 kuna biti smanjenje za 10 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara