Šukerovo i Dalićkino nasljedstvo: Država dužna Fini preko 162 milijuna kuna, kasnili s plaćanjem duže od godinu dana!

Šukerovo i Dalićkino nasljedstvo: Država dužna Fini preko 162 milijuna kuna, kasnili s plaćanjem duže od godinu dana!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTARSTVO financija godinama je obaveze prema Financijskoj agenciji plaćalo u rokovima dužim od godinu dana, a na kraju 2011. su nepodmirene obveze prema agenciji iznosile gotovo 185,2 milijuna kuna. U 2012. su plaćeni računi za studeni i prosinac prošle godine, a sljedeći računi su plaćani redovito, mjesec za mjesecom.

Taj iznos dugovanja utvrdila je Državna revizija u izvještaju o obavljenim revizijama za prošlu godinu. Istodobno je Ministarstvo financija svoje obveze krajem 2011. godine prema Fini iskazalo u iznosu nižem gotovo 23 milijuna kuna, javlja Novi list.

Međutim, revizija poslovanja otkrila je pravo stanje, ali i još jednom potvrdila kako država, unatoč svim tvrdnjama da svoje obaveze plaća na vrijeme, to nije činila. Prema nalazu Državne revizije, Fina je za obavljeni posao bila plaćana u rokovima dužim od godinu dana, a tek od ove godine, prema odgovoru što ga je Ministarstvo financija dalo reviziji, računi Fine plaćaju se mjesec za mjesec, dok će preostalih oko 162 milijuna kuna biti plaćeni iz proračunskih sredstava u razdoblju od 2013. do 2015. godine.

Račune na vrijeme nisu plaćali ni Šuker ni Dalić, a govorili su da država sve uredno plaća

Ministarstvo financija je ugovor o obavljanju poslova platnog prometa s Finom potpisalo 2009. te se tim ugovorom obvezalo da će naknadu za obavljene poslove plaćati mjesečno. No, to nije učinjeno. Potpisani ugovor nisu poštivali ni Ivan Šuker, u čijem je ministarskom mandatu potpisan, ni Martina Dalić, koja ga je naslijedila. Njena dugovanja plaćat će naredni proračuni, a ona je plaćala nepodmirene naloge svog prethodnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi bivše Vlade pritom su tvrdili kako država uredno plaća i da ona nije generator nelikvidnosti. Slučaj Fine jasno pokazuje da je država u vrijeme kada je stremila rokovima plaćanja od 60 dana, zapravo bila miljama daleko.

Bivša ministrica Martina Dalić ne slaže se s tim da država nije bila uredan platiša pa navodi kako je Ministarstvo tijekom 2011. , primjerice, plaćalo dugovanja Fini "po nagodbama za neplaćene usluge iz 2003. i 2004. godine", što je dodatno opterećivalo financije. Izvještaj Državne revizije nije vidjela, pa nije mogla komentirati nalaze revizora.

Ni jedan račun ispostavljen tijekom prošle godine u toj godini nije plaćen

Tijekom 2011. godine Ministarstvo financija Fini je uplatilo 168,7 milijuna kuna dugovanja za obavljene platne usluge u prosincu 2009. godine te cijeloj 2010. godini. Niti jedan račun ispostavljen tijekom prošle godine u toj godini nije plaćen. Odnosno, u siječnju i veljači ove godine plaćeni su računi za studeni i prosinac prošle godine. Neplaćeno je, tako, ostalo deset prošlogodišnjih mjeseci, odnosno nešto više od 162,2 milijuna kuna.

"Ministarstvo navodi da od siječnja 2012. redovito podmiruje obveze prema Fini koje se odnose na tekuću godinu. Nepodmirene obveze za usluge platnog prometa iz 2011. u iznosu 162.234.828 kuna će uključiti u Prijedlog državnog proračuna za 2013. godinu i projekcije za 2014. i 2015. godinu", piše u izvještaju revizije. Prema proračunu te projekcijama proračuna, u 2013. nisu planirana sredstva za povrat dugovanja Fini, no u 2014. je na toj stavci planirano 50 milijuna kuna, a 63 milijuna kuna u 2015. godini.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara