Sukob Palestinaca i Izraelaca na istoku Gaze: Najmanje 20 osoba je ozlijeđeno

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

NAJMANJE 20 Palestinaca ozlijeđeno je kad su izraelske snage sigurnosti bacile suzavac u sukobu s palestinskim prosvjednicima na istoku Gaze.

Prema izjavama svjedoka, kako prenosi agencija Anadolija, izraelski vojnici su nakon sukoba s palestinskim prosvjednicima u blizini kontrolnog punkta Nahel Oz bacili zapaljivi suzavac.

Među ozlijeđenima se nalazi i dopisnik i fotoreporter agencija Anadolija.

Palestinski prosvjednici su na napad odgovorili bacanjem kamenica i zapaljene gume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sukoba je došlo prilikom obilježavanja 13. godišnjice palestinske intifade (prosvjedi Palestinaca protiv Izraela), koja je počela nakon posjete tada opozicijskog lidera Ariela Sharona džamiji Al-Aksa 2000. godine, nakon koje je na tisuće Palestinaca ubijeno i ozlijeđeno. 

Palestinski aktivisti pozvali su na prosvjede nakon dnevne molitve petkom kako bi bilo osuđeno nasilje koje provodi Izrael oko džamije Al-Aksa, trećeg po značaju islamskog svetišta.

Proteklih tjedana, grupe židovskih naseljenika, obično u pratnji izraelskih snaga sigurnosti, upadale su u kompleks džamije Al-Aksa skoro na dnevnoj bazi. Nasilje je uznemirilo palestinske muslimane i povremeno dovodilo do sukoba.

Židovi smatraju Al-Aksu "svetištem" jer vjeruju da su se na ovom mjestu nalazila dva važna židovska hrama u drevna vremena

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara