Sukob interesa: Umjesto smjene ministra Varge, Vlada zataškava najnoviju aferu Kukuriku koalicije!

Foto: FAH

NOVI ministar zdravlja Siniša Varga mogao bi biti u sukobu interesa nakon što je otkriveno da je Vlada donijela odluku da se s 50.000 kuna donira skup koji organizira udruga kojoj je do prije šest mjeseci na čelu bio upravo Varga.

Mlada Udruga, a već radi s Vladom

Kako je objavila Slobodna Dalmacija, riječ je o pokroviteljstvu za prvi međunarodni kongres primarne zdravstvene zaštite koji bi se trebao u studenom održati u Opatiji, a skup organizira udruga "Centar za izvrsnost medicinskih struka" (CIMS) na čijem je čelu donedavno bio ministar Varga.

Prema registru udruga CIMS postoji od 2011. godine, a sve do veljače ove godine na čelu je bio aktualni ministar. Udruga je prvobitno bila registrirana na istoj adresi na kojoj je registrirana Vargina privatna tvrtka. No, tu nije kraj, jer je Varga kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) istoj udruzi besplatno ustupio prostorije Zavoda na korištenje i s novom predsjednicom sklapao konzultantske ugovore!

Sve bi to mogli biti razlozi za davanje Varginog mandata na raspolaganje Vladi, no umjesto toga u Banskim dvorima vlada muk.  

Ministarstvo zdravlja: Varga nije predsjednik od veljače ove godine

"Siniša Varga bio je predsjednik udruge CIMS do 26. veljače ove godine, a na dužnost ministra zdravlja stupio je 18. lipnja 2014.g. stoga ovdje ne može biti govora o sukobu interesa. Što se tiče pitanja o konzultantskim ugovorima u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje te korištenju njihovih prostorija, upućujemo Vas da to pitanje postavite njima", kažu iz ureda ministra Varge odgovarajući na upit Indexa.

No, umjesto da se povede rasprava o sukobu interesa ministra Varge, iz središta SDP-a neslužbeno se spominje kako je riječ o podmetanju unutar te stranke s obzirom na dugogodišnji prijepor Rajka Ostojića, bivšeg ministra, i Varge dok je bio ravnatelj HZZO-a. Posebno zbog toga što je ovog vikenda iz Ministarstva zdravlja puštena neslužbena informacija da se ispituju sve javne nabave bivšeg ministra Ostojića.

Škaričić: Varga mora biti odmah smijenjen

Za novinarku Natašu Škaričić, autoricu članka sve je kristalno jasno i Varga je morao biti smijenjen.

"Priča o pokroviteljstvu Vlade RH nad kongresom CIMS-a sadrži tako bizarne elemente sukoba interesa i klijentelizma, da ministar Varga treba biti odmah smijenjen. Riječ je o udruzi kojoj je Varga bio predsjednik od osnutka 2011. godine do ožujka ove godine, koja je bila registrirana na istoj lokaciji na kojoj je ministrova privatna ordinacija i koja nema nikakvu drugu povijest, reputaciju, reference ili kako god to želite nazvati, osim tih činjenica. Kada je Varga prestao biti predsjednik i udrugu prepustio javnosti nepoznatoj konzultantici za EU projekte, ona je naglo besplatno uselila u prostore HZZO-a u vrijeme dok je on bio ravnatelj Zavoda", kaže Škaričić za Index dodajući da je predsjednica udruge u isto vrijeme dobivala konzultantske ugovore s HZZO-om, a tajnica CIMS-a je u stalnom radnom odnosu u HZZO-u.

Škaričić naglašava da je u srpnju ove godine predsjednik CIMS-a postao ekonomist čije su reference za organizaciju kongresa primarne zdravstvene zaštite oku nevidljive, a isti je mjesec objavljeno da će Ministarstvo zdravlja i HZZO biti pokrovitelji baš takvog, strateški važnog kongresa.

Vlada ne demantira, već se bave spinovima

"Dakle, mjesec dana prije nego će takav prijedlog doći na sjednicu Vlade!", kaže Škaričić za Index koja je zgrožena činjenicom da Vlada nije ništa demantirala već se umjesto toga puštaju u javnost neslužbene informacije kako Ostojić Vargi vraća preko nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usput, ja sam jedina novinarka u zemlji s kojom Ostojić nije razgovarao cijeli svoj mandat i to Varga odlično zna", kaže Škaričić na kraju. 

Kasno popodne oglasilo se i Ministarstvo zdravlja posebnim priopćenjem u kojem naglašavaju vezu između poništenih javnih nabava bivšeg ministra Ostojića i članka o sukobu interesa za Vargu.

HZZO: To je važan kongres

"Vrijedi se zapitati je li slučajno da se, u vrijeme kad ministar Varga donosi odluke o poništavanju natječaja za javne nabave u zdravstvu u sklopu napora Ministarstva da reformira zdravstveni sustav i učini ga transparentnijim, efikasnijim i više okrenutim svim građanima, u čemu zasigurno ima moćne protivnike, pojavljuju ovakve prizemne insinuacije o radu ministra i Ministarstva zdravlja", stoji u odgovoru iz Ministarstva.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pak tvrdi da je riječ o važnom kongresu, koji bi trebao poboljšati komunikaciju primarne zdravstvene zaštite sa zdravstvenom administracijom, a CIMS je sam odlučio organizirati konferenciju, zatraživši pokroviteljstvo kakvo traže i druge neprofitne udruge.

Pokroviteljstvo ne uključuje plaćanje nikakvih sredstava, ističu u HZZO-u nakon što su ih mediji prozvali da su se toga prihvatili jer kongres organizira udruga njihova bivšeg ravnatelja, a sada ministra zdravlja Siniše Varge.

U HZZO-u objašnjavaju da su s CIMS-om sklopili ugovor o zakupu poslovnog prostora bez obveze plaćanja zakupnine jer su u projekt željeli uključiti doktore znanosti HZZO-a i one koji su u pripremi doktorata i ostalih stručnih i znanstvenih radova, kako bi osnažili i podigli kompetencija stručnih službi HZZO-a.

Varga na Firulama bez novinara

Ministar zdravlja Siniša Varga danas je sa sanacijskim upraviteljem KBC-a Split Koljom Poljakom i gradonačelnikom Ivom Baldasarom razgovarao o bolničkom informatizacijskom sustavu, natječaju za energetsku obnovu bolničke zgrade na Križinama, izgradnji objedinjenog hitnog prijema, doznaje Hina od dr. Poljaka i gradonačelnika, jer novinari nisu bili obaviješteni o dolasku ministra u Split.

"Slobodna Dalmacija" je naime popodne izvijestila kako je dobila dojavu da ministar Varga stiže u KBC na Firule te da su predstavnici Ureda za odnose s javnošću Ministarstva nakon uvodnog izlaganja dr. Poljaka zamolili njezine novinare da napuste predavaonicu. Kako navodi Slobodna, ministar je odbio odgovoriti na njihovo pitanje o slučaju u vezi s udrugom CIMS kojoj je Vlada odlučila biti pokrovitelj nad strateški važnim kongresom o budućnosti primarne zdravstvene zaštite, a na čijem je čelu do odlaska na ministarsku dužnost bio dr. Varga.

Sanacijski upravitelj Kolja Poljak je rekao Hini kako im je ministar dao podršku za izgradnju objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji bi se trebao graditi na mjestu zgrade plućnog odjela koja se nalazi u samoj blizini bolničkog helidroma.

"Nama je najvažnije da ćemo dobiti informatizacijski sustav vrijedan više od 10 milijuna kuna. To je velika investicija koju čekamo više od 20 godina i koja će nam pomoći u svakodnevnom radu. Dobili smo od ministarstva i dozvolu za javni natječaj za energetsku obnovu bolnice na Križinama, a zatražili smo i energetski certifikat za zgradu na Firulama, rekao je Poljak.

"Objedinjeni hitni bolnički prijem bi se trebao graditi novcima iz EU fondova. Vrijednost mu je oko 20 milijuna eura. To će biti najveća investicija u splitskom zdravstvu", rekao je sanacijski upravitelj Poljak. Dodao je i da su razgovarali i o zapošljavanju medicinskih sestara kojih bi u "dogledno vrijeme trebalo biti primljeno oko 120 ".

Gradonačelnik Ivo Baldasar je potvrdio da je i on s ministrom Vargom razgovarao o skoroj gradnji objedinjenog hitnog bolničkog prijema. "Izvijestio sam ga kakvo je stanje s putem iza nove bolnice koji je bio sporan za vrijeme gradnje novog splitskog rodilišta. Izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema neće biti važna samo za Split već i za regiju koja nadilazi županijske okvire, rekao je Baldasar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara