Sukobi i štrajk glađu u Guantanamu: Desetak pritvorenika na prisilnom hranjenju

Foto: AFP

U ZLOGLASNOM Guantanamu došlo je do sukoba pritvorenika i čuvara. Vlasti su stoga preselile pritvorenike, od kojih mnogi štrajkaju glađu, iz zajedničkih ćelija.

Na taj su se potez odlučili nakon što su pritvorenici prekrili nadzorne kamere i prozore, rekao je glasnogovornik američke vojske te dodao su neki napravili i počeli koristiti "improvizirano oružje", nakon čega je došlo do "četiri kruga pucnjave bez smrtnih posljedica".

Pentagon je također objavio da 43 pritvorenika štrajka glađu, ali odvjetnici kažu da je broj još veći. Kako javljaju vojni izvori, desetak pritvorenika je podvrgnuto prisilnom hranjenju.

"Nije bilo ozbiljnijih ozljeda pritvorenika ni čuvara u subotnjem incidentu", rekao je zapovjednik Robert Durand. "Znam da je jedan pritvorenik udaren, ali radi se o lakšim ozljedama, samo o masnicama", rekao je pukovnik Greg Julian za AP.

Sukobi počeli nakon "nepažljivog postupanja" s kopijama Kurana

Odvjetnik Carlos Warner koji zastupa više pritvorenika rekao je da "vojska potiče konflikt".

Radi se navodno o najdužem masovnom štrajku glađu u Guantanamu, koji je počeo još u veljači. Predstavnici zloglasnog zatvora negiraju optužbe da je štrajk počeo nakon "nepažljivog postupanja" s kopijama Kurana tijekom pretresa ćelija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara