Sukobi u Tripoliju: Dvije osobe ubijene, više od 60 ranjeno

Sukobi u Tripoliju: Dvije osobe ubijene, više od 60 ranjeno

Screenshot: YouTube (Euronews)

DVIJE su osobe ubijene, a 60-tak ih je ranjeno tijekom nedjelje u sukobima u glavnom gradu Libije, u kojem je došlo do pucnjave i u zgradi parlamenta.

Libijski ministar pravosuđa Saleh al-Mergani održao je konferenciju za novinare na kojoj je sukobljene strane pozvao na prestanak sukoba te početak pregovora. Ujedno je objavio kako je u sukobima ranjeno 55 osoba, dok je prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja ozlijeđeno 66 osoba.

Istodobno Reuters javlja kako je u zgradi libijskog parlamenta došlo do pucnjave. Iako detalji pucnjave nisu poznati, pretpostavlja se da se radi o napadu pripadnika paravojske odane umirovljenom generalu Halifi Haftaru, čiji je predstavnik za jednu televizijsku postaju kazao da su planirali napad na parlament u namjeri da "zamrznu" njegov rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši časnik libijske vojne policije Muktar Fernana izjavio je naime za lokalnu al-Ahrar televizijsku postaju kako se ne radi o državnom udaru, već kako snage lojalne Haftaru smatraju da parlament nema legitimitet te treba predati vlast nedavno izabranom 60-članom tijelu koje bi trebalo izraditi novi ustav Libije.

Informacija o žrtvama u ovoj pucnjavi nema, a vlasti su objavile kako su napadači oteli desetak osoba zaposlenih u parlamentu.

Halifa Haftar koji je koncem 1980-ih pobjegao iz Gadafijeve vojske, vratio se u Libiju kako bi sudjelovao u pobuni 2011. godine, nakon što je gotovo 20 godina proveo u SAD-u. Njemu odane snage u petak su u Bengaziju sudjelovale u sukobima u kojima su poginule najmanje dvadeset četiri osobe, a još 150 ih je ranjeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara