Summit čelnika EU o proračunu teškom trilijun eura, Nijemci i Britanci negoduju: "Nužan je kompromis"

Summit čelnika EU o proračunu teškom trilijun eura, Nijemci i Britanci negoduju: "Nužan je kompromis"

Foto: AFP

ČELNICI zemalja Europske unije sastaju se u Bruxellesu na dvodnevnom summitu. Tema - proračun do 2020. Tamo je i hrvatski premijer Zoran Milanović. Da je nužan kompromis, poručio je uoči sastanka na vrhu, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Europska komisija predložila je proračun veći od tisuću milijardi eura. Zemlje koje najviše uplaćuju u proračun smatraju ga prevelikim dok Komisija, Europski parlament i novije članice ne misle tako.

Britanski premijer David Cameron tražit će postizanje dogovora o smanjenju potrošnje Europske unije. Francuska i Italija su za zadržavanje postojećeg stanja, ali pod uvjetom da se novac usmjeri na investicije s ciljem stvaranja novih radnih mjesta. Ipak, Pariz je spreman na kompromis. Jučer su se susreli predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel koja ne skriva da će pregovori biti teški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izgledno je da će rezanja u EU administraciji biti.

"Kompromis je nužan i na njega svi moraju biti spremni, nužan je i završni dogovor s Europskim parlamentom", kazao je šef Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Proračun mora biti pokretač gospodarskog rasta i rješenje za nezaposlenost mladih, poručio je uoči sastanka.

"Tek kada se svi dogovorimo, to će značiti da smo ispunili svoju zadaću - donošenje proračuna do kraja ove dekade. Nezamjenjiv je to alat za rast i radna mjesta", rekao je Rompuy.

Na sastanku sudjeluje i hrvatski premijer Zoran Milanović koji bi se trebao susresti sa slovenskim kolegom Janezom Janšom, nakon što su ministri vanjskih poslova Vesna Pusić i Karl Erjavec došli do rješenja za Ljubljansku banku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara