Sutra prosvjedi u 13 županija, a vladajući za sada ne pokazuju nikakav interes

Sutra prosvjedi u 13 županija, a vladajući za sada ne pokazuju nikakav interes

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

POČEO je sastanak seljačkih udruga u Baranji, na kojem se zasad nije pojavio resorni ministar Tihomir Jakovina. No čak i da dođe, seljaci od prosvjeda ne odustaju...

Isplata poticaja, legalizacija bespravnih poljoprivrednih objekata za jednu kunu, ali i prozivka Dukata i Vindije da su hrvatski mljekari krivi za aflatoksin u mlijeku - razlozi su zbog kojih će seljaci u 13 županija sutra na ceste.
 
"Posebno nas nervira što ministar nije ispunio obećano - odnosno isplatio 50 posto poticaja do kraja prvog mjeseca", rekao je Media servisu predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Dragutin Dukić.
 
 
"I danas ćemo na sastanku tražiti i odgovornost, izjavu i sastanak s gospodinom Linićem i premijerom, da vidimo može li ova hrvatska poljoprivreda opstati na bazi obećanja, može li opstati ako se u nju ulažu i hoće li biti obavljena i pripremljena proljetna sjetva ako hrvatski seljak ne dobije novce", naglasio je Dukić. Podsjetimo, ministar Jakovina tvrdi da to nikada nije niti obećao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Jakovina nikad nije rekao da će potpore biti isplaćene u cijelosti u siječnju. Rekao sam da ćemo krenuti s isplatom potpora puno ranije, nego što je zakonom predviđeno. I to smo krenuli u siječnju. Ona ide dinamikom 'svaki tjedan', s ministarstvom financija planiramo isplatu i idući tjedan, sve u skladu s proračunskim mogućnostima", rekao je Jakovina.
 
Dukić naglašava i da je hrvatskom seljaku nanesena šteta izjavom Dukata i Vindije da su za aflatoksin u mlijeku krivi domaći proizvođači. Za sve je krivo uvozno, već obrano mlijeko, koje, kaže Dukić, ne prolazi detaljnu kontrolu.
 
"Tu sigurno uzvozni lobi ima svoje prste i iz ruku im ispada jedan veliki kolač, ako se bude išlo u kontrolu i ako se to bude dalje kontroliralo i radilo na ispravan način", pojašnjava predsjednik Koordinacije seljačkih udruga. Dodajmo da je Ministarstvo poljoprivrede jučer najavilo rigoroznu kontrolu stočne hrane i mlijeka na farmama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara