Sutra "slavimo" godinu dana pred ulazak u EU: Što još treba napraviti kako bi bili spremni?

Sutra "slavimo" godinu dana pred ulazak u EU: Što još treba napraviti kako bi bili spremni?

Ilustracija: AFP

SUTRA će biti točno godinu dana do ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Iako su pregovori završeni, još smo uvijek pod povećalom Unije, a mi smo provjerili koje nas još zamke očekuju u samom finišu tog dugog i trnovitog putovanja.

Da smo na dobrom putu, ali da u nekim područjima još ima mjesta za napredak, poručili su nam iz Europske Komisije u posljednjem izvješću iz travnja. Najviše zamjerki odnosilo se na pravosuđe, primjedbi je bilo i na postupak javne nabave, kao i u području tržišnog natjecanja, gdje se prije svega mislilo na pitanje brodogradilišta. Iz Komisije su tada došle optimistične procjene kako ćemo do 1.srpnja iduće godine uspjeti ispuniti sve obveze, što je za Media servis tada izjavio i Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Paul Vandoren.

"Ne treba očekivati da će put biti savršen"

"Apsolutno sam siguran da vlasti mogu napraviti značajan napredak do listopada, a onda ostaje još nekoliko mjeseci do ulaska u Uniju. Mislim da moramo biti realni i ne bi trebali očekivati da će put biti savršen, no ohrabrujem vlasti da još više pojačaju napore, te vjerujem da će izvještaj u listopadu pokazati novi napredak", rekao je tada Vandoren.

Da idemo u dobrom smjeru s kojeg nas ne bi trebalo ništa skrenuti smatra i bivši inoministar Gordan Jandroković, ipak brinu ga neke sitne pogreške Milanovićeve Vlade pogotovo u poglavlju pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve oko donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa, pa ovog Zakona o ovršiteljima. Tu je došlo do određenog zastoja i to je zamijećeno i u Bruxellesu. No, vjerujem da će aktualna Vlada te prigovore otkloniti kako bi izvješće u listopadu, koje je ključno, bilo pozitivno. Nakon tog izvješća očekujemo povećani broj ratifikacija", rekao je Jandroković koji smatra da je veliki uteg u poglavlju pravosuđa prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Kaže da u Europi je nezamislivo da netko s takvom presudom i dalje sjedi u Vladi.

Puno posla u borbi protiv korupcije

"Sasvim sigurno to neće doprinijeti jačanju hrvatskog ugleda ne samo među zemljama članicama Europske unije, nego općenito u međunarodnoj zajednici. Vjerujem da će i to biti registrirano, da će i to biti jedna poruka, ali vjerujem da će i premijer Milanović ipak nakon ovih, po meni, neprimjerenih reakcija doći ipak do pameti i to pitanje riješiti na adekvatan način", kaže Jandroković.

Iako ne vidi neke veće prepreka na putu prema Uniji, profesor Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja smatra kako posla još ima pogotovo u borbi protiv korupcije. "Prema tome, čini mi se da će Bruxelles pomno pratiti svaki potez ove Vlade kako na ekonomskom, tako na socijalnom i prije svega na pravnom polju, a ponajviše na pitanjima korupcije, ali i demokracije", smatra Milardović.

Vladajuća koalicija je sama sebi najveća zapreka

Milardović smatra kako je vladajuća koalicja zapravo sama sebi najveća prepreka, a najteži uteg je prvi potpredsjednik Vlade na čiji ostanak u Vladi Europa, ističe, sigurno ne gleda blagonaklono. "Isto tako ne gleda na ovo silovanje da on uđe u Nadzorni odbor INA-e i tako dalje. Ima puno stvari koje bi ova Vlada trebala riješiti da popravi sliku ili imidž u svijetu", rekao je Milardović.

A jesmo li se popravili na područjima na koje nas je Unija upozorila, znat ćemo već na jesen kada nas očekuje opsežni izvještaj Europske komisije o ispunjavanju hrvatskih obveza prije ulaska u Uniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara