Sutra štrajk u Croatia Airlinesu, odustaje se od otkaza za 42 stjuardese

Foto: Dragan Matić / Cropix

ZAPOSLENICI Coratia Airlinesa najavili su na konferenciji za novinare kako će sutra u 6 sati stupiti u veliki štrajk ukoliko se do tada ne postigne dogovor s Upravom te kompanije. Ipak, poručili su da još postoje indicije da će se do sutra ujutro uspjeti postići okviran dogovor.

No, čini se da su šanse za postizanje dogovora vrlo slabe. Sastanak u Ministarstvu rada, koji je započeo u 10 sati, vrlo brzo je propao. "Pomaka nema", poručio je nakon sastanka Zoran Bilić, predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota. Sindikati traže zadržavanje prava iz prošlog kolektivnog ugovora koji je istekao 1. travnja.

Štrajk će trajati dok Uprava ne ispuni uvjete koje su sindikati pred njih postavili.

Odustaje se od otkaza za stjuardese

No, određeni ustupak uprava je ipak, kako se čini, prisiljena napraviti. Najvjerojatnije će morati odustati od najavljenih otkaza za 42 stjuardese, zbog masovnog bolovanja.

Proizlazi to iz izjave člana Uprave Croatia Airlinesa Zlatka Širca. "Čekamo dodatno pojašnjenje Ministarstva zdravstva i HZZO-a. Ako je bolovanje bilo opravdano, zanima nas što se dogodilo da bi se iduće godine mogli zaštititi", rekao je Širac.

"Odluku o otkazima donijet ćemo temeljem mišljenja HZZO-a i Radničkog vijeća", objasnio je Širac. Podsjećamo, HZZO je proveo inspekciju i zaključio da su bolovanja bila opravdana.

Putnici će moći zamijeniti karte ili tražiti povrat novca

Iz Croatia Airlinesa priopćili su da najavljeni štrajk kompaniji već sada uzrokuje štetu. Tvrde da sindikati ne pokazuju razumijevanje za trenutačnu situaciju u kompaniji, koja se nalazi u postupku restrukturiranja.

Zbog najavljenog štrajka dio međunarodnih i domaćih redovitih letova Croatia Airlinesa sutra će se obavljati prema izmijenjenom (posebnom) redu letenja. Kompanija ističe da najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa, jer će većina putnika biti prevezena zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redu letenja, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Za sutrašnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900. Sve informacije o letovima je Croatia Airlines objavila na svojim stranicama, a poručuju da će putnici u slučaju potrebe svoje karte moći zamijeniti bez nadoknade ili tražiti povrat novca.

"Uštede su nužne"

"Programom restrukturiranja, između ostalog, nužne su uštede u sklopu kolektivnih ugovora, odnosno u stečenim pravima koja su se prijašnjih godina povećala zbog različitih pritisaka sindikata. Ta prava uvelike opterećuju poslovanje tvrtke u financijskom pogledu i prepreka su za održivo poslovanje kompanije. Važno je napomenuti kako čak 76 posto ukupnih troškova kompanije čine nekontrolabilni troškovi, a 24 posto kontrolabilni troškovi, te da se čak 65 posto kontrolabilnih troškova odnosi na trošak radne snage", poručuju iz Croatia Airlinesa.

"Navedeni sindikati ne žele odustati ni od jednoga stečenoga materijalnog i nematerijalnog prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora (istekao 31. ožujka 2013.) te su odbili ponuđene uvjete poslodavca i odlučili pokrenuti industrijsku akciju. U kontekstu programa restrukturiranja, aktualnoga gospodarskog trenutka, općenitog stanja u civilnom zrakoplovstvu i važećih prava zaposlenika, Croatia Airlines ne može prihvatiti takav stav sindikata i zbog toga ovu industrijsku akciju, koja je već i najavom uzrokovala izravne i neizravne štete kompaniji, smatra neopravdanom", tvrdi Croatia Airlines.

Od Milanovića traže pravdu

Istovremeno, Sindikat kabinskog osoblja poslao je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću od kojeg traže da stane na kraj nepravdi zbog odluke o 42 otkaza stjuardesama koje su bile na bolovanju. "Dvije godine Plana 21 trenutno čine 42 nezakonita otkaza. Mi se samo možemo grčevito boriti protiv ludosti i nepravde, vi joj možete stati na kraj« stoji, među ostalim, u otvorenom pismu kojeg potpuisuje šefica Sindikata kabinskog osoblja, Suzana Artuković Vuksan...

"Svjesi smo problema i smatramo da treba doći netko ozbiljan i razgovarati jer jedino se tako može spasiti situacija i zaustaviti firma da tone. S nama nitko nije razgovarao, sve se prebacuije na Upravu, a pregovori su završili. Uvijek se štrajk može otkazati u zadnji čas ako se postigne dogovor", kaže Artuković-Vuksan.

Premijer Milanović je jučer iz Bjelovara pozvao sve sudionike da poštuju zakon te učine sve kako bi očuvali kompaniju. "Ako se ne budemo mijenjali- nema alternative. To oni koji imaju siguran posao moraju shvatiti jer rade u kompaniji koju država subvencionira već dvadeset godina, a radi gubitke cijelo vrijeme", poručio je Milanović.

Štrajk do ispunjenja uvjeta

Štrajk će započeti sutra u 6 sati te će trajati sve do ispunjenja zahtjeva sindikata, od kojih je ključni zadržavanje svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz 2012. godine.

"Croatia Airlines godinama gomila gubitke i oni u 2013. godini iznose skoro pola milijarde kuna, a svi pokazatelji iz prvog tromjesečja ove godine pokazuju kako će se gomilanje gubitaka nastaviti i dalje. Istovremeno, po svim pokazateljima, Croatia Airlines daleko je iza konkurentskih kompanija, njezini zaposlenici su šikanirani, a samo u posljednjih godinu dana kompaniju je napustilo deset posto letačkog osoblja.

Riječ je o problemima upravljanja kompanijom na koje sindikati kontinuirano upozoravaju posljednjih nekoliko godina i koji se sustavno ignoriraju, čime je nacionalna avio-kompanija dovedena pred propast, a niz linija od javnog interesa pred ukidanje, što sindikati ne mogu i ne smiju dozvoliti", kažu iz Koordinacije sindikata CA.

U ime Koordinacije sindikata danas će govoriti predstavnici Hrvatskog sindikata prometnih pilota, Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova sinoć je prozvao premijera Zorana Milanovića što nije reagirao na 42 nezakonita otkaza u Croatia Airlinesu te ga je pozvao da stane na kraj 'ludost i nepravdi'. 'Imamo tvrtku koja je na rubu ponora, za što nitko nikada neće odgovarati', poručili su premijeru koji je jučer u Bjelovaru pozvao sve sudionike da poštuju zakon, ali i da se učini sve kako bi se tvrtka očuvala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara