Sutra svečano ustoličenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija

Sutra svečano ustoličenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija

Foto:Hina

NOVI mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije bit će svečano ustoličen sutra u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a arhijerejsko bogoslužje predvodit će poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Svečanost će početi u 9 sati, a kako očekuju organizatori, bit će nazočni predstavnici najviših državnih vlasti Hrvatske, Slovenije i Srbije, velikodostojnici Katoličke crkve, kao i drugih crkava i vjerskih zajednica, kulturnih ustanova i osoba iz javnog života.

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) imenovao je episkopa jegarskog Porfirija Perića za novog poglavara jedne od najvećih i najvažnijih mitropolija SPC-a krajem svibnja, nakon smrti mitropolita Jovana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ekskluzivnom intervju za Hinu uoči preuzimanja dužnosti novi mitropolit Porfirije pozdravio je "sve građane Hrvatske i Slovenije - pravoslavne, katolike i svih drugih vjeroispovijesti, ali i agnostike ili ateiste" te naglasio da dolazi "otvorena srca, s ljubavlju prema svoj braći i sestrama".

Novi mitropolit Porfirije ističe da mu je prethodnik ostavio "dragocjeno nasljeđe sijući evanđeosko sjeme u desetljećima koja nisu bila nimalo laka te da nije za sobom zatvorio nijedna vrata".

"Iskreno ću raditi na dijalogu sa svim dobronamjernim ljudima u Hrvatskoj, ali u prvom redu ću, razumljivo, voditi brigu za povjerene mi pravoslavne kršćane u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj", kazao je mitropolit Porfirije za Hinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara