Svaki treći učenik u Osječko-baranjskoj županiji ekscesivno se opija, svaki šesti je probao marihuanu

Ilustracija: Gulievr image/Getty images

REZULTATI anketiranja učenika u sklopu projekta 'Zdrav za pet' nisu obećavajući. Na području Osječko-baranjske županije anketom je od ožujka do svibnja obuhvaćeno 417 učenika osnovnih i srednjih škola. U posljednjih mjesec dana ekscesivno se opijalo više od 33 posto učenika koji su konzumirali pet ili više pića u jednoj prigodi. Prosjek za Hrvatsku je 40 posto - iznijela je Marija Kribl ispred Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

"Na žalost, to ekscesno opijanje koje je uzelo maha posljednjih 5 do 10 godina, se nastavlja i dalje. Prema ESPAD studiji, koja se obavlja na nivou zemalja članica Europske unije i skandinavskih zemalja, također se pokazuje da su mladi Hrvatske na visokom mjestu kada je u pitanju samo ekscesivno pijenje", rekla je Kribl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Barem jednom u životu marihuanu je na području Osječko-baranjske županije probalo čak 16 posto ispitanih učenika, a s ecstasyem je eksperimentiralo dva posto njih. No, to nije sve, samo u posljednjih 30 dana za kockom je posegnulo 13 posto mladih.

"Kocka je, i sve ono što ona nosi sa sobom u smislu razvoja ovisnosti, u Hrvatskoj novijeg datuma. Još uvijek se malo govori u javnosti o onome što kocka u stvari jeste i što može učiniti za osobu, obitelj, a samim time i društvo u cijelosti", rekla je Kribl.

Pri tome prednjače dječaci gdje je njih 40 posto ispitanih s područja Osječko-baranjske županije sudjelovalo u nekom obliku kockanja ili klađenja. Svima je jasno da se takvoj navici mladih mora stati na kraj, stoga je namjera projekta stvoriti sigurno i zdravo okruženja za rast i razvoj djece i mladih. Projekt će se nastaviti i ove godine, a njime će se obuhvatiti svih 70 osnovnih i 29 srednjih škola, odnosno učenici svih osmih te učenici prvih i drugih razreda srednje škole na području Osječko-baranjske županije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara