"Sve nekako miriše na Jugoslaviju, ali bez Hrvatske i Slovenije": Formira se skupština zapadnog Balkana?

Ilustracija: Wikipedija

ČELNICI Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije trebali bi, krajem ovog mjeseca, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, razgovarati o formiranju parlamentarne skupštine zapadnog Balkana te u skladu s tim i svim mogućim zajedničkim djelovanjima, piše Radio Slobodna Europa.

Inicijativa crnogorskog ministra vanjskih poslova, Igora Lukšića, naišla je na odobravanje u Europskoj uniji, ali i u njegovog zemlji. Otvorila je međutim i dilemu bi li povezivanje zemalja koje nisu na istom nivou usporilo Crnu Goru na putu ka EU. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija zemljama na koje se inicijativa odnosi već je uputilo tzv. “non paper”, kao polazni dokument o konstituiranju "balkanske šestorke" ili skraćeno G6.

Državni tajnik za politička pitanja crnogorskog MIP-a Vladimir Radulović u izjavi za podgoričku televiziju Vijesti govori kako bi se na taj naj način mogla unaprijediti parlamentarna suradnja, kao i regionalna borba protiv organiziranog kriminala i korupcije:

Na upit kako objašnjava što je takva vrsta inicijative upravo potekla od Crne Gore, Radunović kaže:

"Crna Gora očigledno ima potrebu da bude važnija i agresivnija nego što se to od nje očekuje, posebno iz razloga što ima velike probleme na unutrašnjem planu, na ekonomskom planu. Mislim da su ovo neki potezi koji bi trebaliskrenuti pažnju".

Za Radunovića sve nekako miriše na Jugoslaviju.

"Primjećuje se jedna sličnost s našom bivšom državom Jugoslavijom, s tim što smo u ovom slučaju ostali bez Slovenije i Hrvatske, a njih smo zamijenili Albanijom, Kosovom. Tako da mi to djeluje malo kao blijeda kopija one Jugoslavije uz ocjenu da se naravno neće raditi o tako čvrstoj zajednici."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara