Sve što SDP ima povukao je u ministarstva i uprave: Predstavljamo vam dječji vrtić Zorana Milanovića

 Foto: Drago Sopta (Cropix)

MOŽE li Davor Bernardić zaista pobijediti sve protukandidate na izborima za zagrebačkom gradonačelnika? Ako pitate Zorana Milanovića, naravno da može! Naime, Milanović je u prve redove za lokalne izbore koji se imaju održati u svibnju sljedeće godine izbacio mlade kadrove kojima je zajedničko više stvari: imaju oko 30 godina, lojalni su više Milanoviću nego stranci te nastupaju u gradovima i županijama gdje je vrlo izgledna pobjeda SDP-a. 
 
Bernardić čak među starijim 
 
Kako smo istražili činjenica je da SDP u veći broj izbornih utrka, za koje se u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu procjenjuje da je pobjeda moguća, ubačeni su kandidati za gradonačelnike i načelnike koji su tek nedavno navršili 30 godina.
 
Zapravo riječ je o ljudima koji su jedini preostali na terenu nakon što je stranka u izvršnu vlast na državnoj razini povukla sve svoje važnije ljude. 
 
Dojučerašnji članovi Foruma mladih, stvarna Milanovićeva snaga u stranci, koji s tek  navršenih 30 godina napuštaju redove stranačkog podmlatka, dobili su tešku zadaću da u svojim lokalnim sredinama s vlasti maknu HDZ-ove gradonačelnike i načelnike, koji već imaju nekoliko mandata u izvršnoj vlasti iza sebe.
 
Najpoznatiji kandidat SDP-a na lokalnim izborima bit će naravno Davor Bernardić, koji je od SDP-a dobio zadatak da zaustavi Milana Bandića u osvajanju petih zaredom lokalnih izbora. Bernardić, koji je iznikao iz Foruma mladih u kojem je bio prvo predsjednik zagrebačke organizacije, a zatim i nacionalne organizacije, unatoč činjenici da je poznato političko ime rođen je tek 1980. godine i sa 33 godine, koliko će imati u svibnju 2013. mogao bi postati najmlađi gradonačelnik Zagreba u povijesti.
 
Ako, ga naravno prije izbora ne sruše ankete i vlastita samodopadnost. 
 
Đujić i Manestar, "young gunsi" protiv HDZ-a
 
Ipak, s 32 godine, koliko trenutno ima, Bernardić zasigurno neće biti najmlađi SDP-ov kandidat jer je od njega mlađa cijela jedna grupacija SDP-ovaca koji u manjim gradovima i općinama također idu na pobjedu.
 
Najistaknutiji predstavnik tog SDP-ovog vrtića  je aktualni predsjednik Foruma mladih i saborski zastupnik Saša Đujić, kojeg će SDP istaknuti kao svog kandidata za gradonačelnika Novog Vinodolskog. Zanimljivo je da Đujić ide u izbornu bitku protiv drugog najmlađeg HDZ-ovog gradonačelnika Olega Butkovića rođenog 1979. godine. (Najmlađa je Jospa Rimac, gradonačelnica Knina.) Đujić , koji je rođen 1981. godine, mora pobijediti mladu nadu HDZ-a, koji je na čelu Novog već 7 i pol godina i koji je jedan od najodanijih i najpouzdanijih suradnika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.
 
U susjednoj Crikvenici 30-godišnjak Dino Manestar prema svim očekivanjima trebao bi postati gradonačelnik nakon 4 godine vlasti HDZ-ovog Damira Rukavine, koji si je samo 7 mjeseci prije izbora dozvolio izuzetno neugodnu aferu sa sugrađankom Nevenkom Antonić, koja mu je temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju prepisala svoju kuću, a on ju je smjestio u starački dom u kojem je umrla.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Rodio se 1985. godine i kreće prema vrhu 
 
No, Manestar sa svojih tek navršenih 30 godina ipak ne nosi titulu najmlađeg kandidata među SDP-ovcima. Najmlađi je Ivan Klarin (1985.), koji je ujedno i najmlađi zastupnik Hrvatskog sabora i najmlađi načelnik u Hrvatskoj. Klarin je načelnikom Tisna postao na prošlim izborima sa 24 godine i nakon jednog mandata iza sebe ponovo će biti najmlađi SDP-ov kandidat na lokalnim izborima 2013.
 
Mladi kandidati SDP-a nisu međutim koncentrirano samo na obali. Velika uzdanica je i 30-godišnji Sebastijan Svat, koji je već započeo kampanju za izbor gradonačelnika Grubišnog Polja. On se pak namjerio na jednog od najdugovječnijih gradonačelnika u Hrvatskoj Zlatka Mađeruha(HDZ) iza kojeg je pet pobjeda na izborima i 16 godina na čelu Grubišnog Polja. S obzirom da je na posljednjim državnim izborima SDP, po prvi puta, osvojio najviše glasova u Grubišnom Polju u SDP-u se nadaju da ovoga puta njihov kandidat ima pravu šansu postati gradonačelnik.
 
U Zagorju SDP svoje nade ulaže u Marka Vešligaja, koji će najvjerojatnije po prvi puta za SDP osvojiti Pregradu. Iako je SDP stranka koja dobro prolazi u urbanim sredinama u Pregradi, koja ima status grada i nalazi se u SDP-u sklonom sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, SDP do sada nije bio na vlasti. Vešligaj je također kadar iznikao iz Forma mladih i jedan je od najbližih suradnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša-Dončića.  Na čelu grada je HDZ-ova Vilmica Krapac, koja tu funkciju obavlja volonterski, za 8.000 kuna mjesečne naknade, dok je istovremeno ravnateljica srednje škole.  
 
Oni su malo stariji... 
 
Osim u bitke za gradonačelničku funkciju SDP-ovci imaju i 31-godišnjeg kandidata za župana. Saborski zastupnik Domagoj Hajduković će pokušati HDSSB-u oteti njihov bastion Osječko-baranjsku županiju. To neće biti nimalo laka zadaća jer HDSSB u prvim anketama provedenim u Osijeku izvrsno stoji, no Hajduković se nada barem drugom krugu u kojem su sve opcije moguće.
 
Iako se većina jako mladih SDP-ovaca kandidira u manjim gradovima SDP općenito pomlađuje ekipu koja preuzima odgovorne funkcije na lokalnom nivou. Osim u manjim gradovima SDP je već istaknuo i mlade kandidate u nekim većim sredinama. Uz već spomenutog Davora Bernardića u mlađu generaciju političara se ubrajaju i Niko Šalja (1978.), koji je SDP-ov adut za gradonačelnika Dubrovnika, Kristina Ikić Baniček (1976.) kandidatkinja za gradonačelnicu Siska, te Peđa Grbin (1979.), koji ima nezahvalnu zadaću pobijediti IDS-ovog gradonačelnika Pule Borisa Miletića.
 
Trojac za koalicije!? 
 
U anketi koju je u Dubrovniku provela Promocija plus Šalja bez dogovora s HNS-om i njihovim gradonačelnikom Androm Vlahušićem trenutno ne prolazi u drugi krug u kojem su Vlahušić i HDZ-ova Dubravka Šuica, no Šalja još ima prostora preoteti Vlahušićeve glasove jer njegov HNS znatno lošije stoji od SDP-a. Kristina Ikić Baniček je pak u anketi IPSOS Pulsa rađeoj za SDP izašla kao favorit na izborima jer bi u drugom krugu izbora sa 6 posto prednosti pobijedila aktualnog, nepopularnog gradonačelnika Dinka Pintarića iz HDZ-a.
  
Peđa Grbin, iako je od Iblerovog trga, predodređen za kandidata za gradonačelnika Pule, međutim još mora dobiti formalnu podršku da je kandidat SDP-a u Puli, a tada ga čeka teška zadaća s obzirom na to da mu se potpora trenutno kreče u jednoznamenkastim brojevima.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara