"Sve u cilju opstanka hrvatskog zračnog prijevoznika": Vlada dokapitalizirala Croatia Airlines sa 80 milijuna kuna

"Sve u cilju opstanka hrvatskog zračnog prijevoznika": Vlada dokapitalizirala Croatia Airlines sa 80 milijuna kuna

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U SAT vremena Vlada je odradila 103. sjednicu na kojoj je uskladila nekoliko EU zakona te prihvatila različita izvješća. Izmjenama i dopunama Zakona o udrugama te Zakona o zračnom prometu, Vlada je uskladila norme s europskima budući da to još nije bilo učinjeno.

Zakonom o provedbi direktive Europske unije o zaštiti životinja usvaja se novi zakonodavni okvir i propisuju nova pravila. Tako se zabranjuje uporaba stupica, kao i stavljanje na tržište krzna od mačaka i pasa te bilo kakvih proizvoda od tuljana. Propisuje se veća sigurnost životinja tijekom prijevoza te uvjeti odmorišta za životinje na kojem provode najmanje 12 sati.

"EU standardi propisuju zabranu uporabe stupice na području država članica Europske unije te zabranu unošenja krzna određenih divljih životinja na području Europske unije", rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

"Sve u cilju opstanka hrvatskog zračnog prijevoznika"

Sukladno planu restrukturiranja nacionalnog avioprijevoznika, Croatia Airlinesa, resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić objasnio je odluku o dokapitalizaciji.

"Dokapitalizacija u drugoj tranši, to jest, pretvaranje potraživanja su osnova plaćenog jamstva, u ovoj tranši plaćanje anuiteta po jamstvu iznosi 79 milijuna 872 tisuće kuna, odobreno od strane ATZN-a. Sve u cilju opstanka hrvatskog zračnog prijevoznika", rekao je Hajdaš Dončić.

HEP-u odobreno uzimanje milijunskih kredita

Vlada je na zatvorenom je dijelu današnje, 103. sjednice, donijela Odluku o davanju suglasnosti Hrvatskoj elektroprivredi za ugovaranje okvirnih revolving srednjoročnih sporazuma i limita za višenamjensko financiranje s Privrednom bankom Zagreb u iznosu do 300.000.000 kuna, Raiffeisenbank Austria i/ili Raiffeisen factoringom u iznosu do 40.000.000 eura i Zagrebačkom bankom u iznosu do 300.000.000 kuna.

Ugovaranje predmetnih financijskih sporazuma i limita kod domaćih banaka nema utjecaj na povećanje ukupne zaduženosti HEP grupe, jer se ne radi o trenutnom kreditiranju, već o višenamjenskom proizvodu kojim se osigurava financijska rezerva radi nesmetanog obavljanja redovnog poslovanja u razdoblju od tri godine, a sve s ciljem postizanja srednjoročne financijske stabilnosti, priopćili su iz Banskih dvora.

Također, dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Vlada sugerirala Ustavnom sudu odbijanje pojedinih zahtjeva za ocjenu ustavnosti

Ustavnom sudu Republike Hrvatske dano je očitovanje na prijedloge za pokretanje postupaka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom pojedinih članaka Zakona o lokalnim izborima (Narodne novine, broj 144/2012). Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedene prijedloge.

Također, Vlada se očitovala i o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o određivanju osoba ovlaštenih za pokretanje postupka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača (Narodne novine, broj 124/2009). Vlada predlaže Ustavnom sudu da navedeni prijedlog odbije u cijelosti.

Što se tiče prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja (Narodne novine, br. 26/2013 i 34/2013), Vlada Ustavnom sudu predlaže da ne prihvati predmetne prijedloge.

Usvojen i Prijedlog stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća Europske unije

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća Europske unije. Riječ je o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU (i Europskog vijeća) pa se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU i Europskog vijeća je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka pa je slijedom toga moguća i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica pa tako i onih koje će zastupati RH. Također, u nekim slučajevima, dokumenti o kojima se raspravlja klasificirani su na EU razini te države članice nemaju mogućnost samostalne javne objave. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Razrješenja i imenovanja na sjednici Vlade

Osim toga, na zatvorenom dijelu 103. sjednice, Vlada RH raspravljala je i o kadrovskim pitanjima.

Na osobni zahtjev razriješen je dosadašnji zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, Darko Ledinski, a novom zamjenicom imenovana je Maja Sporiš, koja je, radi odlaska na novu, razriješena dužnosti pomoćnice ministrice. Mihaela Matokanović Džimbeg nova je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih.

S mjesta pomoćnika ministra poduzetništva i obrta, s danom 31. srpnja 2013. godine, razriješen je Stjepan Koraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oliver Kumrić razriješen je dužnosti pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture s danom 15. srpnja 2013., a sa 16. srpnjem 2013. godine, novim je pomoćnikom imenovan Marko Lončarević.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, radi isteka mandata razriješen je dosadašnji član Ravnateljstva leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Marko Samardžija. Novim članom Ravnateljstva, koji se imenuje na prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, imenovan je Neven Budak.

Na razdoblje od 6 mjeseci, do provedbe javnog natječaja, Predragu Batarelu dana je ovlast za obavljanje poslova zamjenika predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, radi isteka mandata, razriješen je dosadašnji ravnatelj Agencije za vodne putove Miroslav Ištuk. Novim ravnateljem imenovan je Zrinko Zvocak, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.

Sanja Šaban novoimenovana je članica Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, kao predstavnica Ministarstva kulture, a razriješen je dosadašnji član Zlatko Uzelac.

Kao predstavnik Ministarstva obrane, Milan Blažević imenovan je novim članom Stožera za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, a dosadašnji član, Boris Katičin, razriješen je.

Razriješen je Ante Čajić, dosadašnji predsjednik Povjerenstva za rješavanje o žalbama protiv rješenja inspektora cestovnog prometa i cesta prema Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta, te stalni član Goran Vukelić i Anđa Đogaš, promjenjiva članica. Goran Vukelić imenovan je predsjednikom, Darijo Jurišić stalnim članom, a Anđa Đogaš ponovno je imenovana promjenjivom članicom navedenog Povjerenstva.

Nikola Kolja Poljak novoimenovani je sanacijski upravitelj Kliničkog bolničkog centra Split, umjesto danas razriješenog Darka Duplančića.

U Županijskoj bolnici Čakovec razriješen je sanacijski upravitelj Vilim Friščić te imenovan novi - Miroslav Horvat.

Alina Gošek novoimenovana je članica Sanacijskog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, umjesto, danas razriješene, Sunčice Šebečić.

Osim toga, u zdravstvenim ustanovama u kojima se provodi sanacija sukladno odlukama o sanacijama zdravstvenih ustanova, razriješeni su dosadašnji te imenovani novi predsjednici i članovi sanacijskih vijeća te sanacijski upravitelji, s time da je predsjednik sanacijskog vijeća predstavnik Ministarstva zdravlja, a članovi predstavnici Ministarstva financija i pojedine zdravstvene ustanove.

Tako je u Općoj bolnici "Hrvatski ponos" Knin razriješena dosadašnja predsjednica Upravnog vijeća Josipa Rimac te članovi Tomislav Vrdoljak i Nikola Kalat. Martina Bogut nova je predsjednica, Damir Cimer i Mili Komljenović novi članovi, a Antonela Karačić sanacijska upraviteljica.

U Općoj bolnici Nova Gradiška razriješeni su Hrvoje Žakić, predsjednik, te Ljiljana Ptačnik i Branko Gelemanović, članovi Upravnog vijeća. Danica Kramarić nova je predsjednica, Niko Kuliš i Dragan Smoljanac članovi Upravnog vijeća, a Tihomir Biščević sanacijski upravitelj navedene zdravstvene ustanove.

Stjepan Aračić razriješen je s mjesta predsjednika, a Jasminka Hlupić nova je predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod. Dragica Radojčević i Matija Jurjević novoimenovani su članovi, umjesto razriješenih Tomislava Vlajnića i Franje Katanića, a sanacijskim upraviteljem imenovan je Hrvoje Mitrović.

U Domu zdravlja Gospić razriješena je predsjednica Upravnog vijeća Mirjana Pećina te članice Božena Vukelić, Ana Milinković i Barbara Balenović. Vlatka Bilas nova je predsjednica, a Zoran Ravlić i Gordana Butković članovi Upravnog vijeća, dok je Marija Zorić sanacijska upraviteljica Doma zdravlja Gospić.

Sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, u Zajedničko povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja imenovane su predstavnice Vlade Republike Hrvatske: Ljubica Đukanović, Jasminka Katić-Bubaš i Marija Pećanac te zamjenice predstavnica: Darija Šimić, Ksenija Dugi i Asja Levickij.

Ponovno ovlaštenje za obavljanje poslova predstavnika Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, do provedbe raspisanog javnog natječaja, a najduže na vrijeme od 6 mjeseci, Vlada Republike Hrvatske dala je Draženku Janjuševiću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara