Sve u izvoz: Europa sve više traži vijke, Debeljak otvorio tvornicu u Kninu s 400 novih radnih mjesta

Foto: Nikolina Vuković Stipaničev / Šibenski list / Cropix

TOMISLAV DEBELJAK, vlasnik splitskog škvera, otvorio je tvornicu vijaka u Kninu s 400 novih radnih mjesta. Vijci se sve više traže u Europi pa je DIV odlučio investirati u proširenje kapaciteta. Kompletna proizvodnja namijenjena je izvozu! Debeljak ima vrlo ambiciozne planove. Kani vrijednost izvoza vijaka sa 20 milijuna eura povećati na preko 130 milijuna! Tvornica se podigla najvećim dijelom vlastitim sredstvima iz zadržane dobiti od 25 milijuna eura te kreditom HBOR-a od 10 milijuna eura.

Gradnja tvornice započela je 2010. godine s naglaskom na optimalizaciju procesa i iskorištenje energije radi bolje konkurentnosti. Uz 400 novozaposlenih u tvornici, posao bi se van DIV-a trebalo naći za još 350 ljudi koji bi radili u logističkim i servisnim djelatnostima.

Rimac: Povijesni dan za Knin

Na otvaranju se skupila visoka svita. Ivo Milatić, pomoćnik ministra gospodarstva, Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada, Goran Pauk, šibenski župan te Josipa Rimac, gradonačelnica Knina, koja je prerezala svečanu vrpcu. Gumb na tvorničkim strojevima prvi je stisnuo Božidar Debeljak, otac Tomislava Debeljaka.

"Ovo je povijesni dan za Knin, jer smo prije 22 godine napuštali taj grad, a danas otvaramo vrijednu investiciju u kojoj je već zaposleno 350 radnika, a bit će ih i više. Drago mi je da mogu pozdraviti radnike, uzvanike i Upravu DIV-a i nadam se da ćemo nastaviti ovim putem prosperiteta kojim smo krenuli", kazala je gradonačelnica Rimac.

Josipović čestitao i ispričao nedolazak

Premda je bio pozvan, na otvaranje nije stigao predsjednik Ivo Josipović. Poslao je ispričnicu u kojoj je pozdravio investiciju i dao svoju podršku te naglasio važnost izvoznog plasmana proizvoda i podizanja potencijalne stope rasta hrvatskog gospodarstva. 

Na površini od 22 tisuće četvornih metara odvijat će se kompletna proizvodnja standardnih vijaka od pripreme do završne obrade. Instalirane su 23 linije za proizvodnju vijčane robe, 14 linija za valjanje navoja, 3 linije za toplinsku obradu vijčanog materijala kapaciteta 3 tone po satu svaka, 2 linije za površinsku zaštitu galvanskim cinčanjem kapaciteta oko pet tona po satu svaka i nova poluautomatska pakirnica vijčanog materijala uz osiguranu transportnu komunikaciju željeznicom i cestom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara