Sve više mladih odlazi u inozemstvo: Trebaju li vratiti novac koji je potrošen na njihovo školovanje?

Sve više mladih odlazi u inozemstvo: Trebaju li vratiti novac koji je potrošen na njihovo školovanje?

Foto: Shutterstock

SVE više mladih nakon završetka školovanja napušta Hrvatsku, te se nedavno u javnosti povela rasprava treba li "kazniti" one koji se nakon završetka školovanja zaposle u stranoj državi.

Portal EduCentar istražio je što građani misle o vraćanju uloženih sredstava u obrazovanje u slučaju zaposlenja u inozemstvu. U anketi je sudjelovalo 360 ispitanika.

Većina ispitanika (64%) je protiv obveze vraćanja uloženih sredstva zbog odlaska u inozemstvo.

"Nisu krivi za stanje u gospodarstvu"

"Ne, jer nisu oni krivi što nema mogućnosti zaposlenja u državi" i "Studenti nisu krivi za promašenu politiku upisnih kvota, a još manje za stanje u gospodarstvu", samo su neki od komentara ispitanika koji objašnjavaju njihovo stajalište.

Suprotnog mišljenja je 36% ispitanika koji su za povrat uloženih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio ispitanika, njih 18%, je za vraćanje cijelog iznosa troška školovanja. Ispitanici navode da "ukoliko se već školuju na račun države, da su onda i dužni ostati u njoj i raditi na njenom razvoju."

Drugi dio ispitanika (18%) je za vraćanje određenog iznosa troška školovanja.

"Svi ulažemo u njihovo obrazovanje"

"Država, odnosno svi porezni obveznici ulažu u obrazovni sustav (neovisno koliko je dobar ili loš). Nakon završetka studija bi trebali barem djelomično vratiti uložena sredstva kroz plaćanje poreza i rad za dobrobit onog koji je platio njegovo školovanje. Ukoliko netko smatra da nije dužan vratiti uložena sredstva, onda se mogao školovati o svom trošku u onoj državi u kojoj misli raditi i plaćati poreze", komentar je jednog ispitanika.

Drugi ispitanik navodi da je za "opciju povrata 50% uloženih sredstava, čisto da ne zaborave tko ih je svemu naučio kada uspiju u drugoj državi".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara